Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Spor o cizince ve Švédsku: Buď se naučíte hymnu, nebo nebudete reprezentovat

Je to tradiční diskuse zejména při zahájení mezinárodních fotbalových utkání – fanoušci si všímají, kdo z hráčů zpívá národní hymnu a kdo ne. Často u toho poukazují na to, že nezpívají hlavně potomci přistěhovalců či naturalizovaní cizinci. Ve Švédsku se ale tento spor v posledních dnech mimořádně vyhrotil, protože se týká kapitána týmu, který startoval na olympiádě v Riu. A Astrit Ajdarević, původem z Kosova, hymnu „nezpívá“.

Švédský fotbalový mužský tým skončil na olympiádě neslavně, vypadl po dvou prohrách a jedné remíze už ve čtvrtek. Trenér rezignoval a ten nový, Janne Andersson, jako jedno z prvních opatření k nápravě překvapivě řekl, že v týmu by měli být pouze hráči, kteří znají národní hymnu. To rozvířilo emotivní debatu.

„Naši fanoušci cestují za svým týmem často přes půl Evropy a od srdce zpívají hymnu. Považuji proto za důležité, aby hráči zpívali s nimi. Vzkazuji všem, naučte se slova hymny, chceme, abyste zpívali s fanoušky,“ řekl Andersson pro rádio P1.

To kapitána olympijského týmu Ajdareviće dohnalo při diskusi s novináři k pláči. „Zpívání přece nemá s fotbalem vůbec nic společného. Přijel jsem z válečné země, abych reprezentoval Švédsko. To by nemělo být vázáno na zpívání hymny u fotbalu,“ říkal Astrit Ajdarević pro deník Expressen. Našel zastánce, ale i vášnivé kritiky.

 

Šestadvacetiletý záložník klubu Örebro SK se totiž s rodiči přistěhoval z Kosova již před 24 lety. V různých národních týmech Švédska reprezentuje od svých 14 let. Kritici se ptají, jak je tedy možné, že ani skoro po čtvrtstoletí pobytu nezná národní hymnu. On ale tvrdí, že ji „jenom“ nechce zpívat. Že to vlastně není důležité. S tím moc nepochodil.

Jeho zastánci přesto tvrdí, že hymna nic neznamená, že rozhodující jsou fotbalové schopnosti. A berou si poněkud neobratně „na pomoc“ nejslavnějšího švédského fotbalistu a národního hrdinu Zlatana Ibrahimoviće (toho času hraje za Manchester United).

Ten se narodil v Malmö, ale jeho rodiče pocházejí z Bosny a Hercegoviny (zajímavé je, že jeho tatínek byl muslim a maminka katolička). Zlatan švédskou hymnu kdysi také při zápasech nezpíval. Důvod ale uváděl úplně jiný.

„Jsem hrdý na to, že pocházím ze Švédska a jsem hrdý na to, že mohu být kapitánem národního týmu. Na hřišti chci odevzdat všechno. Ale když jde o státní hymnu, ta se mi nelíbí. Je nudná,“ vysvětlil Ibrahimović a nazpíval v roce 2014 dokonce novou verzi hymny s hudebním producentem a zpěvákem Maxem Martinem. Ta se pak rychle stala hitem internetu.

Ovšem i taková ikona, jakou je nepochybně Zlatan Ibrahimović, pochopil, že nezpívat dnes státní hymnu je chyba. Už to dělá i on. Ostatním švédským fotbalistům ať už pocházejí odkudkoli, tak podle všeho nezbývá nic jiného, než se „přizpůsobit“.

Zde je „nová“ švédská hymna podle fotbalisty Ibrahimoviće:

A pro porovnání oficiální verze státní hymny Švédska: