Střelec byl v psychiatrické péči, potvrdila policie na tiskové konferenci.

Střelec byl v psychiatrické péči, potvrdila policie na tiskové konferenci. Zdroj: profimedia.cz

Fotografie ze sociálních sítí.
Fotografie ze sociálních sítí.
V Mnichově útočil osmnáctiletý Němec íránského původu, pak se sám zabil
V Mnichově útočil osmnáctiletý Němec íránského původu, pak se sám zabil
Útočník začal střílet z pistole nedaleko rychlého občerstvení v pátek krátce před 18:00 SELČ.
10
Fotogalerie

Cílem v Mnichově byly děti. Osmi obětem bylo do 21 let, další bojují v nemocnici o život

Útočník začal střílet z pistole nedaleko rychlého občerstvení v pátek krátce před 18:00 SELČ. Poté se přesunul k obchodnímu středisku Olympia a pokračoval ve střelbě. Útočníkem byl osmnáctiletý Němec íránského původu, který v bavorské metropoli žil dva roky. "Není zde absolutně žádná spojitost s Islámským státem," řekl mnichovský policejní ředitel Hubertus Andrä a také potvrdil informaci, že se útočník v minulosti léčil na psychiatrii.

 


Osm z devíti obětí šíleného střelce v mnichovském obchodním centru Olympia jsou podle bavorské televize lidé ve věku od 15 do 21 let. Podle všeho se jedná o dvě dívky a šest chlapců. V nemocnici je hospitalizovaných další sedmavacet lidí, z čehož tři jsou v ohrožení života. Útok byl mířen především proti mladistvím a dětem. Devátou obětí je 45letá žena. Češi mezi oběťmi nejsou, potvrdilo v sobotu ráno ministerstvo zahraničních věcí. Útočník také zahynul. spáchal sebevraždu. Zabil se jednou ranou do hlavy. Jeho tělo policisté objevili asi kilometr od místa činu. 

 

Podle britského deníku Mirror mladík při střelbě ve fastfoodu schválně cílil na děti. Na jednom z videí vykřikuje střelec, který byl policií identifikovaný jako Ali Sonboly, syn taxikáře a prodavačky, že byl sedm let šikanovaný. Je možné, že právě z tohoto důvodu si mladík vybíral oběti v mladém věku. 

Podle policie jsou zřejmě pravdivé informace, že střelec se snažil nalákat do pobočky McDonald´s návštěvníky falešnou výzvou na Facebooku.

Mnichovský starosta Dieter Reiter vyhlásil na dnešek v Mnichově den smutku za oběti a vyjádřil "šok nad tím hrozným činem" a soustrast rodinám a přátelům obětí.