Kevin Dahlgren u soudu

Kevin Dahlgren u soudu Zdroj: ČTK

Dahlgren se pořezal břitem, strážci vytrhával obušek. Skončil na psychiatrii

Obžalovaný Kevin Dahlgren se ve vazební věznici pokusil pořezat břitem, poté se strážci pokusil vytrhnout obušek, vyplývá to ze zprávy věznice dnes čtené u soudu. Dahlgrenovi strážci dali pouta a Dahlgren poté skončil na psychiatrickém oddělení vazební nemocnice. Američan je obžalovaný ze čtyř vražd v Brně-Ivanovicích, které se staly v květnu 2013. Čtyřiadvacetiletému Dahlgrenovi v případě prokázání viny hrozí až doživotí. Soud dnes ukončil dokazování, soudce líčení přerušil do 13:00. Poté se budou číst závěrečné řeči.

Dahlgren podle zprávy z vazební věznice řekl, že se nechtěl zabít, ale snažil se o vyventilování naštvanosti a že se nic podobného už se nebude opakovat.

Psycholožka Beata Nour Mohammadi, která u soudu dnes vypovídala, u Dahlgrena nalezla výrazné rysy emoční nestability, negativistické a disociální, které podle ní vytváří obraz velmi těžké poruchy osobnosti. Psycholožka s Dahlgrenem strávila osm sezení, podle ni o sobě velmi rád vyprávěl. Jak řekla, ve třetí nebo ve čtvrté třídě začal zažívat velké úzkosti, kdy se bál, že na něj ze skříně vyskočí vrah. Na základě toho se u něj začal rozvíjet jeho agresivní potenciál. Chtěl se stát velkým negativním hrdinou, kterého se všichni bojí. Protože pokud se ho všichni bojí, nemusí se bát on.

Pozvání k příbuzným do Brna Dahlgren podle psycholožky bral jako rozhřešení, signál ve špatném období. Už v letadle ale prý cítil napětí, měl pocit, že to nezvládne, že selže. Pak se chvíli v Brně cítil dobře, šťastně, negativní pocity se ale brzy vrátily. Nakonec se Dahlgren v Brně podle psycholožky cítil jako v pasti, obával se totálního selhání, které mu vždycky nahánělo hrůzu. Proto se prý mohl odhodlat ke krutému činu - stal se katarzí z obrovského vnitřního napětí.

Dnes před soudem vypovídala i Jindřiška Überhuberová, která jako poslední mluvila se zavražděnou sestřenicí Dahlgrena. Vypovídala také odbornice na genetiku-forenzní statistiku Anastassiya Zidkova. Podle ní genetické stopy nenasvědčují tomu, že by v domě byli jiní lidé než jeho obyvatelé. Dahlgren přitom při výslechu u FBI uvedl, že vraždu mohli spáchat Rusové či Rumuni, s nimiž prý měl večer před vraždami konflikt.

Podle obžaloby Dahlgren usmrtil všechny čtyři členy rodiny, u níž dočasně bydlel - otce, matku a jejich dva syny, z nichž jeden byl nezletilý. Hlavní líčení začalo na přelomu května a června, vypovídala řada svědků, sousedé, uklízečka, pošťačka i přítelkyně jednoho ze zavražděných mladíků. Vypovídali také patologové, kteří popsali brutalitu a mnohočetnost zranění zavražděných. Dahlgren sám zatím u soudu vypovídat odmítl.

Dahlgren je od loňska v Brně ve vazbě. Spojené státy ho jako prvního svého občana vydaly ke stíhání v Česku. Když mrtvé v Ivanovicích lidé objevili, byl Dahlgren na cestě do USA.