Japonský císař Akihito oznámil, že je připraven v příštích letech abdikovat.

Japonský císař Akihito oznámil, že je připraven v příštích letech abdikovat. Zdroj: ČTK

Otřes v Japonsku. Císař Akihito chystá svoji abdikaci

Japonský císař Akihito oznámil, že je připraven v příštích letech abdikovat. O rozhodnutí dvaaosmdesátiletého monarchy, které je v moderních dějinách Japonska bezprecedentní, informovala dnes státní televize NHK.

Císař Akihito, který trpí v posledních letech zdravotními problémy, sdělil svůj záměr agentuře, jež zajišťuje chod císařského paláce. Důvod neuvedl. Akihitovým nástupcem by měl být 56letý korunní princ Naruhito.

Akihito, nejstarší syn kontroverzního válečného císaře Hirohita, je hlavou Japonska 27 let. Jako první z japonských panovníků není považován za živého boha, poddanými je však chován ve stejné úctě jako bývali jeho předkové. Je také prvním japonským panovníkem, který vykonává oficiální zahraniční cesty. V létě 2002 zavítal spolu se svou chotí, císařovnou Mičiko, i do Prahy, kde se setkal s tehdejším českým prezidentem Václavem Havlem.

V uplynulých letech budily obavy Japonců císařovy nemoci - v roce 2003 se léčil s rakovinou prostaty, o pět let později ho sužovaly problémy spojené s nadměrným stresem, včetně nepravidelného tepu a krvácení do žaludku. V roce 2012 císař Akihito prodělal operaci srdce.