Poklidný protest proti policejnímu násilí zneužili snajpři.

Poklidný protest proti policejnímu násilí zneužili snajpři. Zdroj: ČTK/AP

Nechoďte v USA na demonstrace, jsou nebezpečné, varují své občany některé státy

Spojené státy po celá desetiletí pravidelně varují své občany, jakým zemím a místům se při cestování vyhnout a kde se mít na pozoru. Teď se ale stal pravý opak – některé státy varují své občany, aby se v USA vyhýbali demonstracím a občanským protestům. Hrozí tam podle nich nebezpečí. Česká diplomacie zatím podobné varování nevydala.

Před účastí na protestech varoval například Nový Zéland, Bahamy, Bahrajn či Spojené arabské emiráty. Podle médií se podobná doporučení objevují i jinde, ale zatím nejsou oficiální. Je to také reakce na páteční střelbu do policistů v Dallasu. Micah Xavier Johnson zde při demonstraci zastřelil 5 policistů.

Varování se ale obecně týká všech bouřlivých demonstrací v mnoha amerických městech. Při protestech podle diplomatů některých států hrozí velké nebezpečí, protože jsou používány střelné zbraně a někde je zneužívají radikálové a pouliční gangy i mafie k vyvolávání nepokojů, rabování a chaosu.

Na těchto protestech, které jsou většinou popisovány jako projevy občanské nespokojenosti, opakovaně dochází k páchání trestných činů a cizincům a turistům se účast zásadně nedoporučuje.

„Vyzýváme zejména mladé muže, aby byli mimořádně opatrní ve městech, kde probíhají demonstrace. Při styku s policií nebuďte konfrontační, spolupracujte,“ napsalo na svých stránkách minulý pátek ministerstvo zahraničí Baham.

„Pokud je to možné, vyhněte se v USA místům s velkou koncentrací osob. Buďte ve střehu a zvláštní pozornost věnujte například velkým festivalům,“ upozorňuje zase své občany úřady Spojených arabských emirátů.

Australské ministerstvo zahraničí sice přímo před cestami do Ameriky neodrazuje, ale také varuje na svých stránkách před místy, kde jsou opakovaně používány střelné zbraně. Varování se týkají velkých měst a jižních států USA, kde prý vzrostl počet zločinů za použití střelné zbraně.

České úřady v souvislosti s demonstracemi v USA žádné varování zatím nevydaly.