Nabídky na prodej unesených žen a dívek.

Nabídky na prodej unesených žen a dívek. Zdroj: FACEBOOK

Islámský stát prodává unesené ženy a dívky pomocí moderních aplikací. Cena? Od 3 tisíc dolarů

„Krásná dívka na prodej. 12 let. Cena 12 500 dolarů. Prodám rychle.“ To je jedna ze zašifrovaných nabídek, která se objevila v mobilní síti s pomocí aplikace Telegram, která je populární na Blízkém východě. Prodávající? Radikál z Islámského státu. Tato organizace podle dostupných informací stále drží v zajetí kolem 3000 žen a dívek. Někdy je používá jako sexuální otrokyně, někdy jako živé štíty při bombardování, jindy „za účelem“ prodeje. A zákazníků z afrických a arabských zemí je prý dost.

Nejvíce žen a dívek unesli bojovníci Islámského státu v roce 2014, kdy obsadili rozsáhlá území v Sýrii a Iráku. Na severu Iráku tehdy unesli především ženy z etnicko-náboženské skupiny Jezídů, kteří většinou hovoří kurdsky. Některé z nich se podařilo v poslední době osvobodit, jiné zůstávají v zajetí.

Džihádisté k prodeji používají i nejmodernější technologie, například aplikace Telegram či WhatsApp. Nabídky se někdy objevují i na Facebooku. Podrobně popsala systém obchodu v minulých dnech agentura AP.

Islámští radikálové si prý vytvořili databázi zajatých žen a dívek a každé přidělili „majitele“. Ten ji může i prodat.

Cena dívek a ženy se značně liší. Mladá děvčata se nabízejí i za cenu převyšující 10 tisíc dolarů. Matky s dětmi, které pak slouží v podstatě jako otrokyně, jsou za 3500 až 4000 dolarů.

Za poměrně složitých podmínek lze někdy unesené Jezídy také vykoupit. Kurdská provinční vláda na severu Iráku s tím dokonce postiženým rodinám pomáhá. Cena za osobu se pak někdy vyšplhá až na 15 tisíc dolarů, protože obchod zprostředkovává několik prostředníků, aby nebyli praví zločinci odhaleni.

Nabídky na prodej se v poslední době objevují poměrně často, protože Islámský stát rychle ztrácí území jak v Sýrii, tak v Iráku, a jeho moc postupně slábne.