Nigel Farage

Nigel Farage Zdroj: Profimedia.cz

Nigel Farage hlasoval pro Brexit.
Nigel Farage.
Nigel Farage
Nigel Farage
Nigel Farage
6
Fotogalerie

Lídr tažení za vystoupení Británie z EU Nigel Farage oznámil rezignaci

Předseda protievropské a protiimigrační Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage dnes oznámil rezignaci na svou funkci. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že dosáhl svého životního cíle: odchodu Británie z Evropské unie. Britové se pro takzvaný brexit vyslovili v červnovém referendu většinou 52 procent.

"Nikdy jsem nebyl a nikdy jsem ani nechtěl být kariérním politikem," uvedl Farage. "Mým cílem v politice bylo dostat Británii z Evropské unie," dodal. "Myslím, že je správné, abych nyní rezignoval na post předsedy UKIP," řekl Farage na tiskové konferenci.

Navzdory odchodu z vedení strany Farage podle svých slov nadále podporuje UKIP a hodlá podpořit i další protievropské strany a hnutí ve zbytku evropské osmadvacítky.

Červnové referendum o vystoupení Británie z Evropské unie způsobilo na britské politické scéně doslova zemětřesení. Po oznámení výsledků ohlásil svou rezignaci premiér David Cameron. Bývalý londýnský starosta a jeden z hlavních představitelů kampaně za odchod Spojeného království z EU Boris Johnson, kterého mnozí považovali za možného Cameronova nástupce, se minulý týden odmítl o pozici lídra Konzervativní strany ucházet.