Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK

 Britské listy píší o zemětřesení i o zrození nové Británie
 Britské listy píší o zemětřesení i o zrození nové Británie
 Britské listy píší o zemětřesení i o zrození nové Británie
 Britské listy píší o zemětřesení i o zrození nové Británie
 Britské listy píší o zemětřesení i o zrození nové Británie
10
Fotogalerie

Zrození nové Británie! Zemětřesení! Britské noviny hodnotí výsledky referenda

Britské listy dnes odráží bezprecedentní čtvrteční rozhodnutí Britů odejít z Evropské unie dramatickými titulky doprovázené nejčastěji snímkem premiéra Davida Camerona, jak oznamuje na Downing Street svou rezignaci. Zemětřesení brexitu, napsaly například na titulní straně The Times.

Británie se odtrhává od Evropy, napsal ekonomický deník Financial Times (FT) na pozadí černobílého snímku zdrceného Camerona. Konec. A ven, uvedl The The Guardian, který stejně jako FT a The Times před referendem podporoval setrvání země v unii.

The Daily Telegraph, který byl pevným zastáncem brexitu, oslavuje Zrození nové Británie. Bulvár Daily Star vítá výsledek titulkem Teď pojďme udělat Británii opět velkou. Jsme venku z EU, hlásí nadšeně další bulvární deník Daily Express a tvrdí, že referendum "navždy změnilo naši zemi".

Daily Mirror, který byl jako jediný z bulvárů proti brexitu, se ptá Co bude, sakra, dál? The Independent, který vychází již jen na webu, přinesl snímek bývalého londýnského starosty a čelného představitele kampaně pro brexit Borise Johnsona pod titulkem Vítejte na Borisův ostrov.

Skotský Daily Record vyzývá skotskou první ministryni Nicolu Sturgeonovou Jdi do EU, děvče a zdůrazňuje, že šéfka skotské vlády nemá jinou možnost, "než spustit druhé referendum o samostatnosti poté, co anglické hlasy vytáhly Skotsko z Evropy..." Scottish Daily Mail zase píše o Rozpojeném království.

Podle Daily Mail "zapomenutí lidé" Británie povstali, aby opět získali kontrolu nad svým osudem. "Země byla vždy globálním hráčem a osvobozená od institucionálních okovů EU může - a bude - vzkvétat," domnívá se The Daily Telegraph. Připouští však, že je nyní potřeba postupovat s "jasnou hlavou a chladnou kalkulací", aby byla po historické volbě zajištěna stabilita.

"Nejsme nezávislí. Jsme jednoduše izolovaní," napsal komentátor The Guardian Gary Younge. Kampaň pro brexit se přebrodila k vítězství "toxickou bažinou postkoloniální nostalgie, xenofobie a obecné nespokojenosti".

FT píší, že Británie se "nenuceně zatoulala do nového riskantního světa" a "rozbila vztahy" s nejbližšími spojenci. Rozhodnutí musí být respektováno, ale vedoucí představitelé Leave (Odejít) musí projevit "mnohem větší smysl pro odpovědnost a poctivost", než v kampani, protože jinak bude Británii "akutně hrozit, že ztratí kontrolu". Nejlepší nadějí je, aby Británie zůstala "angažovaná, otevřená a proevropská".

Nejprodávanější bulvár a stoupenec brexitu The Sun vyzývá ke klidu. "Není to konec světa. Británie se trochu změnila, to je celé. Ukáže se, že to bylo pro zemi velké rozhodnutí," napsal.

Listy se zaměřují také na Cameronovou rezignaci. Bývalý ministr zahraničí William Hague v listu Daily Telegraph uvedl, že Británie ztratila "významného a úspěšného premiéra". List také oceňuje "důstojný způsob" jeho rezignace.

Deník "i" píše o jeho "částečném úspěchu" ve funkci, když snížil rozpočtový deficit a legalizoval sňatky homosexuálů. "Ale navždy se bude vzpomínat na jeho osudnou neschopnost získat voliče pro svou evropskou vizi v referendu, které ve skutečnosti nikdy nechtěl uspořádat," napsal deník.

Historik a komentátor Daily Mail Max Hastings tvrdí, že Camerona "pokořila jeho arogance". Další historik Dan Snow píše v listu Daily Mirror, že Cameron v referendu prohrál "děsivou sázku". Británii hrozí, že přestane být "velkým hráčem a stane se zakrslým státečkem". Velcí politici minulosti by byli ohromeni tím, co udělal, napsal Snow. Komentátor Daily Express připomíná, že Cameron se připojil k řadě vůdců Konzervativní strany, které "svrhlo jedovaté téma Evropy".

Komentátory zajímá také Cameronův nástupce a uvádějí nejčastěji Borise Johnsona. Autor Johnsonova životopisu Andrew Gimson v listu Daily Mail napsal, že Johnsona nebudou mít rádi "lidé hlásící se k establishmentu", kteří ho považují za "kašpara na úrovni (amerického prezidentského kandidáta) Donalda Trumpa". Daily Mirror považuje možnost, že by se Johnson stal premiérem, za Noční můru na Downing Street.

Podle The Times bude Cameronovou "poslední misí" zabránit Johnsonovi, aby získal klíče od čísla 10 na Downing Street. List píše, že jen málo lidí v kanceláři nynějšího premiéra pochybuje, že Cameron chce za nástupce kohokoli "jen ne Johnsona". Domnívá se, že preferovanou kandidátkou k zastavení Johnsona se stala ministryně vnitra Theresa Mayová.