Rakouský historik a spisovatel Stephan Templ.

Rakouský historik a spisovatel Stephan Templ. Zdroj: stephantempl.com

Oběť spiknutí nebo podvodník? Spisovatel Stephan Templ se vrátil z rakouského vězení do Prahy

Rakouský židovský spisovatel a historik Stephan Templ, který byl v roce 2014 ve Vídni v kontroverzním procesu odsouzen na rok vězení nepodmíněně, se vrátil do Prahy, kde žije. Za podvod nakonec seděl v Rakousku osm měsíců, minulý pátek byl propuštěn.

Templ, který se podrobně věnoval historii meziválečné československé architektury, je mimochodem i spoluautorem seznamu židovského majetku, který nacisté zabavili a Rakousko ho nikdy nevrátilo původním majitelům. Sám tvrdí, že rozsudek nad ním byl pomstou rakouského státu za jeho kritickou publikační činnost. 

Původně rakouský Nejvyšší soud odsoudil Templa v roce 2014 ke třem letům vězení, po odvolání snížil trest na jeden rok. Informoval o tom web The Local.

V roce 2005 Templ údajně požádal v zastoupení své matky o vyplacení podílu na prodeji budovy bývalého sanatoria ve vídeňské čtvrti Josefstadt. Část budovy původně patřila jeho židovské rodině a nacisté jim ji po anšlusu Rakouska v roce 1938 zabavili. Podle soudu však v žádosti úmyslně zamlčel svou tetu a později uvedl, že jeho matka byla jedináček. Stát tak prý připravil o 550 tisíc euro na podílu, který měl připadnout právě jeho příbuzné.

Templ ale tvrdí, že to, že neoznačil při nárocích i tetu, se kterou prý 30 let neudržoval žádný kontakt, bylo jen opomenutí. 

Stephan Templ se teď vrátil do Prahy a chce dál bojovat za očištění svého jména. K Rakousku internetovému portálu The Times of Israel řekl, že „nechce žít na místě, které mu ukradlo svobodu, aniž by k tomu mělo jakýkoli legitimní důvod“.