OSN

OSN Zdroj: profimedia.cz

K „lepšímu světu“ podle OSN nejvíce přispívá Švédsko, Česko je na 34. místě. Proč ale vlastně?

Konference OSN o obchodu a rozvoji, jedna z odborných organizací světového společenství, vydává takzvaný Good Country Index. Tedy seznam toho, jak která země přispívá k tomu, aby byl svět „lepší“. Hodnotí se podle 7 kategorií. A podle nich jsou „zvlášť dobré státy“ Švédsko, Dánsko či Nizozemsko. Česko je na 34. místě mezi Mauriciem a Moldavskem. Proč jsme ale až někde u Moldavska?

Například pokud jde o český příspěvek k světové vědě a výzkumu jsme na fantastickém 3. místě, čemuž se nechce věřit. Ale třeba v otázkách světového míru a bezpečnosti na 107. místě. Vytýkán je České republice vývoz zbraní a to někdy i do konfliktních oblastí. Dokonce až na 152. místě na světě jsme v takzvané podpoře prosperity a rovnosti v obchodě. Prý například zcela selháváme ve Fair trade, tedy „spravedlivém obchodě“, který usiluje o pomoc producentům v zemích rozvojového světa.

Celkově se Česko letos ocitlo na 34. místě. Těsně před námi jsou Slovinsko, Bulharsko, Jižní Korea, Řecko a Mauricius. Hned za námi pak Moldavsko, Rumunsko a Slovensko.

Celkem bylo hodnoceno 163 zemí. Kategoriemi jsou například věda a výzkum, příspěvek k světové kultuře, mezinárodnímu míru a bezpečnosti, prosperitě a rovnosti v obchodě, klimatu či úrovni zdravotní péče.

Proč ale k „lepšímu světu“ stejně přispívá Moldavsko i Česko, je naprostou záhadou. Jak vtipně poznamenal jeden ekonom ze Švýcarska, který hodnotil postavení své země, „hodnocení je takové, jaká je samotná OSN“. Tedy vlastně v některých směrech málo doložitelné a prokazatelné.

Pořadí 15 zemí, které podle OSN nejvíce přispívají k „dobrému světu“:

Švédsko

Dánsko

Nizozemsko

Velká Británie

Německo

Finsko

Kanada

Francie

Rakousko

Nový Zéland

Irsko

Švýcarsko

Norsko

Belgie

Kypr

Spojené státy americké jsou na 21. místě, Čína na 67. místě, Indie na 70. místě, Rusko na 72. místě. Z hodnocených 163 zemí byla poslední válkou rozvrácená Libye.

Celou studii najdete zde.