Brno

Brno Zdroj: wikipedia.org

Bývalí politici ANO založili v Brně hnutí PRO 2016

Bývalí politici ANO založili dnes v Brně hnutí PRO 2016. Předsedkyní zvolili prachatickou radní Radku Paulovou, první místopředsedkyní se stal Hana Naiclerová, sněm zvolil i další tři místopředsedy. Nový subjekt se zatím nechystá do celostátní politiky, v letošních podzimních krajských volbách chce ale kandidovat přinejmenším v Jihočeském kraji. Podle předsedy ANO a ministra financí Andreje Babiše jsou zakladatelé hnutí lidé, kteří se neprosadili na krajské kandidátky ANO.

"Hnutí PRO je novým politickým subjektem, který si dává za cíl podporovat regiony, fungovat na úrovni regionů, podporovat to, aby obyvatelé této země začali více participovat na politice, neboť politika se dotýká každého z nás," řekla Paulová.

Místopředsedy se stali František Švec, Richard Ficek a Vojtěch Němec. Brzy by měly vzniknout jihočeská, jihomoravská a olomoucká krajská organizace.

Podle Paulové cesta, kterou se vydalo hnutí ANO, není správná, a proto z něj někteří politici odešli a založili hnutí nové. V ANO jim podle Paulové vadil především "nedostatek komunikace, nedostatek informovanosti, zákaz komunikace napříč hnutím, direktivní nařízení mlčet a nic neříkat, jenom kývat". Překážkou pro ně bylo i nedodržování programu a odklonění se od vizí, řekla Paulová.

Předseda ANO Babiš připustil pochybení v některých regionech, stížnosti na nedemokratické postupy ale odmítl. Šance nového hnutí nechtěl odhadovat, protože jeho členy nezná.