Hodnota brandu Google 2 roky za sebou klesá, což jej stálo 2. místo. Pro Google je to nejhorší umístění od roku 2006

Hodnota brandu Google 2 roky za sebou klesá, což jej stálo 2. místo. Pro Google je to nejhorší umístění od roku 2006 Zdroj: archiv

Hrozící pokuta Googlu: rekordní tři miliardy

Americká internetová společnost Google by mohla v příštích týdnech dostat v Evropské unii rekordní pokutu tři miliardy eur (81 miliard Kč) za zneužívání dominantní pozice svého webového vyhledávače. S odvoláním na informované zdroje to dnes napsal britský list The Sunday Telegraph.

Evropská komise by podle zdrojů mohla pokutu oznámit v červnu. Současně prý společnosti Google zakáže manipulovat s výsledky internetového vyhledávání ve vlastní prospěch a k újmě konkurence. Komise se podle agentury Reuters ke zprávě odmítla vyjádřit.

Zdroje upozornily, že výše pokuty ještě nebyla definitivně stanovena. Komise může firmám za porušování antimonopolních pravidel, která jsou stanovena v Smlouvě o fungování Evropské unie, vyměřit postih v hodnotě až deseti procent jejich celosvětových tržeb. V případě Googlu by tak pokuta mohla teoreticky činit přes šest miliard eur. Doposud nejvyšší pokutu vyměřila komise v roce 2009 americkému výrobci čipů Intel, a to ve výši 1,1 miliardy eur.

Evropská komise Google loni obvinila, že ve výsledcích internetového vyhledávání systematicky zvýhodňuje vlastní službu umožňující srovnávání nákupních nabídek. Letos navíc komise dospěla k závěru, že Google zneužívá i dominantního postavení svého mobilního operačního systému Android.