Předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt.

Předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt. Zdroj: Evropská lidová strana

Poprvé pojede český ministr na setkání sudetských Němců

Poněkolikáté, ale poprvé jako člen české vlády se o víkendu ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) oficiálně zúčastní výročního sudetoněmeckého sjezdu. "Vzhledem k tomu, že mám k tomuto tématu velmi blízko, touto problematikou se zabývám přes 30 let na základě zkušeností vlastní rodiny, je ta volba víceméně logická," řekl dnes Herman ČTK k tomu, proč právě on českou vládu zastoupí a přednese tam projev. Na sjezd jede na pozvání bavorského premiéra, protože Bavorsko je patronátní zemí Němců pocházejících z Čech, Moravy a Slezska, doplnil.

Každoročního setkání, které se koná vždycky v okruhu svatodušního víkendu, se mnohokrát zúčastnil jako člen Rady Česko-německého diskusního fóra, která vznikla na základě Česko-německé deklarace podepsané v roce 1997. Cesta se uskuteční s vědomím premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). "V tomto duchu také pan premiér odpověděl ministerskému předsedovi Bavorska Horstu Seehoferovi, že věří, že moje cesta přispěje k dalšímu upevnění česko-německých, česko-bavorských vztahů," uvedl Herman.

Herman je také už v druhém období předsedou české katolické Ackermannovy obce (Ackermann-Gemeinde) sesterské organizace německého sdružení. Otázkou česko-německých vztahů se podle svých slov zabývá na základě vlastní zkušenosti. "Řada mých příbuzných nepřežila běsnění německého nacionálního socialismu. Jsem tedy obeznámen především velmi dobře s tím, že není možné dávat rovnítko - a to je jádro mého postoje - mezi etnickou a politickou příslušnost. Není možné říkat Němci, když myslíme nacisté, není možné říkat Rusové, když myslíme komunisté nebo bolševici a podobně," říká český ministr.

Hermanovu cestu na sjezd do Norimberku uvítal šéf Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt. "Je to silný signál dobrého pokroku v procesu smíření," uvedl. Poděkoval zároveň české vládě za to, že se zasazuje o dobrou politiku sousedství v evropském duchu.

Už loni zazněla na sudetoněmeckém sjezdu slova zástupce české vlády: vicepremiér Pavel Bělobrádek poslal video se svou zdravicí, kterou sudetští Němci přivítali potleskem.

Vztahy mezi sudetskými Němci a českou vládou se v posledních letech výrazně zlepšily. Přispěla k tomu i skutečnost, že Sudetoněmecké krajanské sdružení ze svých stanov vypustilo zmínku o usilování o vrácení majetku.