Dilma Rousseffová

Dilma Rousseffová Zdroj: Roberto Stuckert Filho/ Presidência da República

Brazilští senátoři odstavili prezidentku. Aspoň na čas

Brazilský senát dnes odhlasoval dočasné sesazení prezidentky Dilmy Rousseffové. Vyslovilo se pro to 55 senátorů, 22 bylo proti. K rozhodnutí stačila prostá většina z 81 členů horní komory parlamentu.

Výsledek hlasování se očekával. Rousseffová předá úřad viceprezidentovi Michelovi Temerovi, ale ještě předtím chce odvolat ministry dosavadní vlády. Temer má ještě dnes jmenovat nový kabinet.

Hlasování bylo přenášeno živě z budovy senátu, který začal o takzvaném impeachmentu jednat ve středu. Senátoři měli právo vyslovit se k vlastní volbě a zdůvodnit ji, což většina z nich využila.

Prezidentka je viněna z manipulací s výsledky státního rozpočtu před prezidentskými volbami, aby zamaskovala rostoucí schodek. Volby vyhrála, ale jenom velmi těsně. Nyní je zbavena funkce na maximálně 180 dní, které má senát na to, aby posoudil oprávněnost žaloby. Pokud se jich v této lhůtě aspoň dvě třetiny vysloví kladně, odstoupí Rousseffová definitivně a osm let nebude smět kandidovat na žádnou volenou funkci.