Katolíci jsou v Norsku menšinou.

Katolíci jsou v Norsku menšinou. Zdroj: Chell Hill (CC BY-SA 3.0)

Katolická církev v Norsku si vymýšlela členy. Musí vrátit dotace

Rapidní nárůst členů katolické církve byl podvod, konstatovalo norské ministerstvo kultury. Požaduje zpět padesát miliónů norských korun (skoro 145 miliónů Kč), které církev neoprávněně od státu obdržela.

 

„Rekrutovat lidi jako členy, aniž je kontaktovali a požádali o svolení, a zavést je do registru, od něhož se odvíjí přímá státní pomoc – to nemůže být správné,“ konstatuje státní tajemník Bård Folke Fredriksen. Podle policie představitelé církve jednoduše projížděli telefonní seznamy a do svých rejstříků zapsali jména z katolických zemí – zejména Poláky.

„Diecéze nezamýšlela nic jiného než identifikovat katolíky v zemi,“ bránila se její představitelka Lisa Wadeová. „Naneštěstí ta použitá metoda vedla k nějakým nesprávným registracím,“ citovala ji Francouzská tisková agentura (AFP). Nějakých sedm tisíc jmen už církev ze seznamu vymazala vloni, jak nekatolíků, tak katolíků, kteří ale členy církve být nechtějí. A další tisíce jmen se nadále prověřují.

Skutečnost je, že do Norska nemálo katolíků v minulých letech přišlo; někteří z nich skutečně kostely navštěvují, a tak církev argumentuje, že kvůli tomu má dodatečné náklady. Diecéze tak dotace vracet nechce a hodlá se soudit.

Norsko je převážně protestantské, drtivá většina Norů patří – aspoň podle křtu – k evangelicko-luteránské Norské církvi. Katolická církev roku 2006 měla 46 440 členů, ale po osmi letech už jich hlásila 140 109, píše The Local.