Stíhačka F-16

Stíhačka F-16 Zdroj: Wikimedia commons

V Norsku použili stíhačku F-16 jako messengera

Na tom snu o Evropě, který má většina migrantů, něco bude. Máme se tady jako v bavlnce, hlady netrpíme a zdravotní péče je tak vynikající, že v Norsku dokonce použili stíhačku F-16 k bleskovému doručení medicínského vybavení do jiné nemocnice. K čemu jinému také stíhačky jsou, že.

Nemocnice ve městě Bodø v centrálním Norsku potřebovala provést proceduru nazvanou extrakorporální membránová oxygenace na umírajícím pacientovi, ale neměla ani potřebné vybavení, ani zkušenosti, aby ji provedla, píše britský Guardian. Čtyři sta padesát kilometrů vzdálená nemocnice v Trondheimu nabídla svůj přístroj, zbývalo už jen vymyslet, jak jej dostat do Bodø.

Personál trondheimské nemocnice ale napadlo kontaktovat vzdušné síly na nedaleké základně. Jaké to neortodoxní myšlení – když už lítají, tak ať aspoň udělají něco užitečného a život zachrání, než aby ho jen brali, řekli si zřejmě. A to štěstí! Dvě F-16 se zrovna připravovaly na start a jejich osádka se moc nevyptávala, stačilo jí vědět, jak je přístroj velký. Jedna měla shodou okolností i držák, jenž se hodil zrovna na transport tohoto medicínského přístroje. To jsou věci.

Stíhačky, které obyčejně létají tuto vzdálenost 35 minut, dokonce šláply na plyn, aby to jó stálo za to, a v cíli byly už za 25 minut. Pacient přežil a my v Evropě si můžeme oddechnout, že víme, k čemu všemu vlastně ta vojenská letadla jsou.