Naciřízek - Němci připodobnili Rakušany k řízku ve tvaru hákového kříže

Naciřízek - Němci připodobnili Rakušany k řízku ve tvaru hákového kříže Zdroj: Facebook Heute Show

Rakušané zažalovali německou televizi, připodobnila je k řízku ve tvaru hákového kříže

Není řízek jako řízek a není vtip jako vtip. Na německou veřejnoprávní televizi ZDF se hrnou další žaloby. Před několika týdny kvůli tomu, že komik Jan Böhmermann označil v básni tureckého prezidenta Erdoğana za „kozom*da“. Teď za obrázek „nacistického řízku“ z pořadu Heute-Show. Ta napadla Rakušany za to, jak volili v prvním kole prezidentských voleb.

V rakouských prezidentských volbách v prvním kole 24. dubna překvapivě vyhrál hlasitý kritik EU a uprchlíků, kandidát strany Svobodných, Norbert Hofer. Způsobilo to menší šok v celé Evropě a někteří Němci zareagovali zvlášť ostře. Svobodná strana Rakouska je totiž označována za populistickou i extrémistickou.

Po rakouských volbách pak Oliver Welke, moderátor Heute-Show na ZDF, ukázal na obrazovce facebookovou stránku pořadu, na níž byl obrázek řízku ve tvaru hákového kříže s dvěma texty. Prvním byla otázka: „Co se vám stalo, milí sousedé?“ A u nacistického řízku byla i odpověď: „Rakušané volí zkrátka vždy tak, jak jsou na to zvyklí od řízků: Pokud možno vyklepaný a na vrchu pěkně hnědý.“ S touto barvou je spojován nacismus. Obrázek dal údajně na Facebook producent pořadu.

Jenže Rakušané si to nenechali líbit. Státní zástupce v Mohuči, kde je sídlo televize ZDF, německým médiím přiznal, že na jeho úřad dorazilo několik podnětů kvůli naciřízku. Některé i z Rakouska. Jeden z nich poslal z Innsbrucku student práv Emanuel Falch. Ten je pobouřen tím, že někdo označuje Rakušany za jejich svobodnou volbu při hlasování za nacisty.

Podle právníků ale není velká šance, že by byl někdo v Německu za toto napadání Rakušanů skutečně odsouzen. I když ohlasy na řízek ve tvaru hákového kříže byly hodně rozporuplné.