Islámský stát - ilustrační foto

Islámský stát - ilustrační foto Zdroj: ČTK

Islámský stát - ilustrační foto
Islámský stát - ilustrační foto
Islámský stát - ilustrační foto
3
Fotogalerie

Novinář se infiltroval mezi francouzské džihádisty. „Jsou to ztracenci, kteří si vybíjejí frustrace“

Francouzští „džihádisté“ jsou frustrovaní a snadno manipulovatelní mladíci, kteří islám používají jen jako záminku, jak si vybít vztek z toho, že si neumí najít smysl života. Odhalil to francouzský žurnalista, který skupinu takových rádoby teroristů infiltroval.

Muslimský žurnalista vystupující pod přezdívkou Said Ramzi infiltroval skupinu budoucích džihádistů, kteří údajně chystali útoky ve Francii ve jménu takzvaného Islámského státu, uvádí agentura AFP. Své působení ve skupině natáčel skrytou kamerou pro dokumentární film Alláhovi vojáci, který se ve Francii bude promítat od 2. května.

Said Ramzi chtěl prý proniknout do myšlení teroristů, jací loni v Paříži provedli sérií útoků, protože jsou stejná generace. „Co je nejdůležitější: nikdy jsem nezaznamenal, že by pro ně islám skutečně něco znamenal. Nechtěli zlepšovat svět. Jsou to jen ztracení, frustrovaní, manipulovatelní mladíci se sebevražednými sklony,“ řekl Ramzi AFP. „Bohužel se narodili do doby, kdy existuje Islámský stát. Je to smutné. Tihle mladíci hledají ‚Něco‘ a místo našli právě Islámský stát.“

Ramzi tvrdí, že kontaktovat je bylo snadné. Stačilo sledovat a poté si psát s osobami, které na Facebooku hlásaly nutnost džihádu. Pak se u města Chateauroux setkal s mužem, jenž se prezentoval jako „emír“ skupiny čítající asi dvanáct mladých lidí, rodilých muslimů i konvertitů. Emír Oussama mu vysvětloval, že cesta do ráje, kde na něj budou čekat ženy a andělé připravení mu sloužit, vede skrze sebevražedný útok. „Budeš mít palác a okřídleného koně ze zlata a rubínů,“ líčí žurnalistovi Turko-Francouz Oussama v dokumentu.

Další setkání přinesla svědectví, kolik možností existuje, chtějí-li mladíci-džihádisté ublížit Francii: malou raketou lze poblíž letiště sestřelit letadlo, napadnou vojenskou základnu při obědě, kdy jsou vojáci seřazení a „ta-ta-ta-ta-ta“, lákal Oussama. Nebo se zaměřit na televize BFM či iTele, které hlásí válku proti islámu. Prý Francouzi „musí umírat po tisících“.

Dokument zachycuje, že Oussama, který se snažil dostat do Sýrie, byl zadržen v Turecku a pět měsíců vězněn ve Francii. Varovné je, že přestože se každý den musel ukázat na policejní stanici, dokázal pomocí aplikace pro šifrovanou komunikaci Telegram organizovat a plánovat akce skupiny. Přestože emír sám se do Sýrie nedostal, měl novinář Ramzi za úkol se setkat s někým, kdo tam byl a kdo mu měl dodat další informace. Místo jakéhosi Abú Sulejmána mu ale jen nikábem zcela zahalená žena předala obálku s příkazem zaútočit na noční klub, střílet a počkat na příjezd ozbrojených sil, kdy měl odpálit sebevražednou vestu. „Tady má infiltrace skončila,“ lakonicky poznamenává novinář Ramzi. Vše nahlásil policii a ta některé členy skupiny zatkla.