Fanoušek Donalda Trumpa, americký volič - ilustrační foto

Fanoušek Donalda Trumpa, americký volič - ilustrační foto Zdroj: ČTK

Demokratická kandidátka Hillary Clintonová
Ted Cruz a John Kasic se dohodli, že si nebudou překážet, aby oslabili Trumpa
Republikánský kandidát Donald Trump
Kandidát demokratů Bernie Sanders
Kandidát republikánů John Kasic
6
Fotogalerie

Republikány a demokraty čekají primárky v pěti státech USA

Republikánské a demokratické uchazeče o stranické nominace na prezidenta Spojených států dnes čeká jeden z posledních velkých zápasů o podporu delegátů: hlasovat se totiž bude v pěti státech a to v Connecticutu, Delawaru, Marylandu, Pensylvánii a na Rhode Islandu. Průzkumy veřejného mínění dávají největší šance favoritům - u demokratů Hillary Clintonové a u republikánů Donaldu Trumpovi.

Zatímco u demokratů je v podstatě jasné, že Clintonová získá dostatečný počet delegátů pro automatickou nominaci, u republikánů je celkový výsledek stále otevřený. Rivalové v souboji o republikánskou nominaci Ted Cruz a John Kasich totiž uzavřeli dohodu, že se v nadcházejících primárkách zaměří každý na jiný stát. Chtějí tak dosáhnout toho, aby favorit Trump nezískal potřebný počet delegátů k automatické republikánské nominaci do červencového sjezdu.  Někteří stratégové z řad republikánů, kteří stojí proti Trumpovi, dohodu přivítali. Otázkou ale podle nich je, zda ujednání nepřichází příliš pozdě.

V pěti státech je pro nominanty ve hře 172 republikánských delegátů. Zatímco na Rhode Islandu se delegáti budou dělit proporčně, v Connecticutu, Delawaru, Marylandu a částečně také v Pensylvánii volební systém dává přednost vítězi. Pensylvánie je ve stranickém souboji republikánů výjimka: vítězi připadne 17 z 71 delegátů z tohoto státu a zbylých 54 bude na červencovém celoamerickém stranickém sjezdu vystupovat nezávisle na výsledku primárek.

Podle aktuálního propočtu agentury AP má Clintonová 1941 delegátů a superdelegátů a její rival Bernie Sanders 1191, pro demokratickou nominaci jich je přitom třeba nejméně 2383. Republikáni pro nominaci potřebují 1237 delegátů, přičemž Trump jich dosud získal 845, Ted Cruz 559 a John Kasich 148.