Skauti si na Hradě chtěli připomenout Mezinárodní den skautingu.

Skauti si na Hradě chtěli připomenout Mezinárodní den skautingu. Zdroj: Facebook

Hymnu na Hradě zpívat nebudete, zakázala policie skautům

Policie v neděli zakázala skautům na Pražském hradě zpívat státní hymnu. Na mši v bazilice svatého Jiří si nejprve připomněli svátek patrona skautů svatého Jiří a Mezinárodní den skautingu. Když ale potom chtěli před kostelem zpívat hymnu, policie je podle zveřejněného videa vykázala. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček se za incident omluvil, postup policie kritizuje i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Skauti jsou událostí znepokojeni.

Organizace Junák - český skaut ve svém prohlášení uvedla, že v předchozích letech mohli skauti před bazilikou zpívat bez problémů. "Letos mi ale policista řekl, že jde o nepovolené veřejné shromáždění a nepovolenou hudební produkci," řekl ČTK jeden z organizátorů Ondřej Boháč. Několik desítek skautů po výzvě policie z areálu Hradu odešlo, hymnu zazpívali na Hradčanském náměstí.

Podle Ovčáčka byli policisté zbytečně přísní. "Skautům se za Pražský hrad omlouvám. Policista byl příliš horlivý, ale na druhou stranu postupoval podle pravidel," řekl ČTK mluvčí. Hrad nebude požadovat potrestání policisty. Ovčáček prý skauty kontaktuje, aby se domluvili do budoucna.

Chovanec na svém twitteru uvedl, že policista zřejmě ztratil zdravý rozum. "Hradní policii zjevně chybí stabilní vedení. Vedení policie to musí rychle vyřešit!," napsal ministr.

Organizace Junák ve svém prohlášení zdůraznila, že skauti neznamenali bezpečnostní riziko a nechystali se k ničemu neobvyklému. "Stejně jako chtěli zpěvem hymny zakončit své setkání včera (v neděli) a v předchozích letech, zpívali hymnu skauti na nádvoří Pražského hradu například i v den pohřbu Václava Havla. Se zásahem Policie ČR v prostorách Pražského hradu ani nikde jinde jsme se doposud nikdy nesetkali," uvedl Junák.

Skauti věří, že se jednalo nedorozumění, ačkoliv bylo velmi znepokojující. "O vysvětlení dnes oficiální cestou požádáme policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Předpokládáme, že nikdo nechceme žít v zemi, kde si někdo, včera zrovna skauti, nemůže poklidně zazpívat státní hymnu," dodal v prohlášení v Junák.

Mezinárodní den skautingu si 24. dubna připomínají skauti mší na Hradě každoročně. Tisíce se jich scházejí také v Beskydech u mohyly Ivančena, kde uctívají památku skautů popravených během druhé světové války.