Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Při několika útocích zemřelo na severu Nigérie 33 lidí
Dojemné tablo: Tyto dívky unesli teroristé, už známe jejich tváře a jména
Dojemné tablo: Tyto dívky unesli teroristé, už známe jejich tváře a jména
3
Fotogalerie

Nigerijská armáda zaútočila na Boko Haram, 455 rukojmí je volných

Německá agentura DPA dnes informovala, že se nigerijské vládě podařilo uspořádat zátah na radikální islamisty z teroristické organizace Boko Haram, která trápí nejvýrazněji právě Nigérii. Vojákům se podařilo během zátahu osvobodit 455 zajatců.

Boko Haram zároveň při zásahu utrpěla značné ztráty - DPA totiž uvedla, že nigerijské armádní jednotky při zátahu zastřelili 40 členů této radikální skupiny.

 

Nigerijské ozbrojené síly už zničily tucet různých ohnisek Boko Haram, většina z nich se nacházejí poblíž vesnic Wulge a Walamari. Boko Haram operuje především na severovýchodě země, kde se stává toto uskupení v podstatě již trvalou hrozbou. Boko Haram však neoperuje jen v Nigérii, ale také v okolních státech - Čadu, Kamerunu, Beninu a Nigeru. ČTK dnes navíc uvedla, že dle údajů Amnesty International Boko Haram unáší a zotročuje hlavně děti - těch bylo od roku 2013 uneseno přes 2000. AI zároveň zdůrazňuje, že děti jsou často sexuálně či jinak zotročovány. Od roku 2009 už má Boko Haram na svědomí na 14 tisíc životů.