Karbyn

Karbyn Zdroj: Lei Shi/Vídeňská univerzita

Vědci vyrobili karbyn, nejtvrdší materiál na světě. Je 40krát tvrdší než diamant a má úžasné vlastnosti

Za nejtvrdší prakticky využitelný materiál byl dlouho považován diamant. Léta se ale vědci pokoušejí vyrobit daleko tvrdší látky. Tým expertů z Vídeňské univerzity teď informoval o novém nejtvrdším materiálu, který si lidstvo už dlouho teoreticky představuje, ale neumí prakticky vyrobit - je to uhlíkové vlákno karbyn. Je až 40krát tvrdší než diamant a dvakrát tvrdší než grafén. Ten byl objeven v roce 2010 a byl nazván "materiálem budoucnosti", vzhledem k jeho využití v populárních nanotechnologicích.

O karbynu jako možném použitelném materiálu se teoreticky hovořilo už od konce 19. století, ale výroba v praxi se začíná dařit až nyní.

 

,,Přímý experimentální důkaz izolovaných ultradlouhých lineárních karbonových řetězců, jež jsou o více než řád delší než dosud nejdelší prokázané řetězce, jsou slibným krokem směrem k finálnímu cíli - 'svatému grálu'  uhlíkových alotropů, karbynu," napsal Lei Shi, vedoucí výzkumu na Vídeňské univerzitě. Výsledky práce svého týmu publikoval v dubnovém čísle přírodovědeckém časopise Nature Materials. 
Jeho tvrdost a síla, ale zejména elektrické vlastnosti ho předurčují k širokému budoucímu využití především v elektronice a nanotechnologiích.

 

I když vše opět vypadá velmi nadějně, skutečné využití karbynu v praxi je podle odborníků pořád hudbou vzdálené budoucnosti. To, čím se momentálně chlubí, je pouze molekula dlouhá 6000 atomů.