Nová verze Caravaggiova obrazu Judita a Holofernes

Nová verze Caravaggiova obrazu Judita a Holofernes Zdroj: Michel Euler

Z pekla štěstí: Francouzská rodina objevila v podkroví obraz od Caravaggia. Cena? 3,2 miliardy

Neobvyklý a neuvěřitelný nález se podařil majitelům domu nedaleko francouzského Toulouse. V podkroví svého starého domu, když šli opravit netěsnost ve střeše, objevili v roce 2014 obraz, který je zaujal. Dali ho proto na expertízu; teď odborníci potvrdili, že se jedná o jinou verzi obrazu Judita a Holofernes od slavného italského mistra Caravaggia.

Experti, kteří teď dílo představili i veřejnosti, podle agentury AFP tvrdí, že jde skutečně o pravý obraz slavného malíře. Jeho možnou prodejní cenu odhadli zhruba na 120 milionů eur, tedy v přepočtu přes 3,2 miliardy korun.

Jak ale mohl tak hodnotný obraz starý 400 let (odborníci se domnívají, že byl namalován někdy mezi lety 1600 až 1610) ležet zaprášený někde ve starém domě?

Podle majitelů domu vlastnila rodina malbu zhruba od poloviny 19. století a zřejmě ji přivezl ze Španělska jeden z předků, který sloužil v Napoleonově armádě. Proč ale nevisel na čestném místě někde v obývacím pokoji? Pravděpodobně bych ponechán v podkroví kvůli svému mimořádně násilnému obsahu.

Mezitím se samozřejmě rozběhla vášnivá diskuse, zda dílo namaloval skutečně Caravaggio. Někteří znalci tvrdí, že spíše ne.

Ovšem francouzská vláda dala obraz pečlivě prozkoumat a pak vydala prohlášení, že zatím platí zákaz jeho vývozu a že by měl zůstat v zemi. To by mohlo potvrzovat přesvědčení o jeho pravosti.

V případě, že obraz, který měří 144 krát 175 centimetrů, bude definitivně potvrzen jako originál, bude to největší takový objev od roku 1990, kdy byl objeven v Dublinu jiný originál od Caravaggia.

Italský malíř Caravaggio žil v letech 1571 až 1610.

Klasická známá verze obrazu Judita a HolofernesKlasická známá verze obrazu Judita a Holofernes|wikimedia commons