Ignacio Jesus Matellanes Martinez

Ignacio Jesus Matellanes Martinez Zdroj: Cimio.com

Nic nedělal, jen chodil do kostela, tvrdí o španělském vyslanci v Belgii. Končí

Španělsko bude muset najít nového vhodného kandidáta na post velvyslance v Belgii. Kdyby nového vyslance hledala přes inzerát, políčko “značka” by mohlo znít takto: Hlavně, aby pracoval! Současný ambasador, který ve funkci končí, totiž “pořád chodil do kostela” a “vůbec nepracoval”.

Kuriózní na případu je fakt, že ambasador zřejmě neměl žádný kontakt se španělskou vládou již čtyři roky. To je celkem dlouhá doba, situaci se však podařilo odhalit až nyní. Informaci kromě španělského tisku zveřejnil také server thelocal.es a BBC.

Ignacio Jesus Matellanes Martinez byl z pozice odvolán již tento pátek. Poté, co španělskému ministru zahraničních věcí přišla (zřejmě anonymní) zpráva o Martinezově (ne)činnosti, nabraly události rychlý spád. Martinez údajně “vytvářel atmosféru strachu, hrozeb a konfrontace,” takže kromě nečinnosti byl pravděpodobně také konfliktní typ. Během jeho působení spousta lidí odešla. Názor velvyslance ve zprávách o jeho odvolání však chybí, bývalý diplomat se k věci nechce vyjadřovat.

Zvláštní vyjádření k práci velvyslance se podařilo získat britskému deníku Guardian. Zdroj sice deník drží v anonymitě, situaci ale dokresluje výstižně: “Do práce chodil málokdy. A když už přišel, hned zase spěchal na mši. V pracovní době.” Martinez tak stojí v pěkném protikladu s americkým vyslancem v ČR Schapirem, který také chodí do náboženského svatostánku. Ten se však nechce ulít z práce, nýbrž vyjádřit podporu muslimům. Taky za to slíznul kritiku.

V podobném duchu se nese i oficiální vyjádření španělského ministerstva zahraničí, které vzniklou situaci komentuje jako “vážné selhání španělské diplomacie”.