Jaderná elektrárna v Pierrelatte ve francouzských Ardenách. Celkem Francie provozuje 58 nukleárních reaktorů ve svých 19 jaderních elektrárnách.

Jaderná elektrárna v Pierrelatte ve francouzských Ardenách. Celkem Francie provozuje 58 nukleárních reaktorů ve svých 19 jaderních elektrárnách. Zdroj: Pixabay

Jaderná elektrárna v Dampierre-en-Burly, celkem Francie provozuje 58 nukleárních reaktorů ve svých 19 jaderních elektrárnách
Mapka rozmístění jaderných elektráren ve Francii
Jaderná elektrárna v Cruas-Meysse, celkem Francie provozuje 58 nukleárních reaktorů ve svých 19 jaderních elektrárnách
3
Fotogalerie

Francie šokovala sousedy: Podle expertů není připravena na havárii ve svých jaderných elektrárnách

Francie provozuje 58 nukleárních reaktorů ve svých 19 jaderních elektrárnách. Jak ale ukázala nová studie odborníků, na případnou velkou havárii v těchto zařízeních není dobře připravena. To znepokojilo především Švýcarsko a Německo.

V zemi galského kohouta mají pro kontrolu a vyhodnocování ochrany a rizik jaderných elektráren státní komisi, která má zkratku ANCCLI. A ta vydala varování. „Francie není připravena čelit vážné jaderné havárii,“ říká předseda komise Jean-Claude Delalonde. „I když na to bylo upozorněno již v roce 2014, nic se nezměnilo a žádná opatření nebyla zavedena,“ dodal. Podle Delalondeho se francouzská vláda „vůbec nepoučila“ z jaderných havárií v ukrajinském Černobylu či japonské Fukušimě.

Zpráva, kterou citovala francouzská média, přišla poté, co Švýcarsko a Německo vyjádřily obavy o bezpečnost některých francouzských jaderných elektráren. Úřady v Ženevě dokonce zvažují proti Francii právní kroky.

Experti, Švýcaři i Němci chtějí v případě nehody zvětšit nouzovou zónu kolem francouzských jaderných elektráren ze současných 10 na 80 kilometrů. „To, že to nebylo provedeno a připraveno, vytváří pro Evropu nebezpečnou situaci,“ píše se ve zprávě ANCCLI.

Konkrétní bezpečnostní opatření pro případ jaderné nehody například zavedlo Lucembursko na celém svém území právě kvůli blízkosti francouzských atomových elektráren. Některé jsou i poblíž hranic s Belgií, Švýcarskem a Německem.

Jean-Claude Delalonde upozornil, že dokonce i Indie má lepší nouzové plány pro případ katastrofy v atomových elektrárnách než Francie.



Švýcarský kanton Ženeva proto ve středu podal stížnost proti jaderné elektrárně Bugey, která se nachází v sousedním francouzském regionu Ain. Švýcaři tvrdí, že elektrárna je „ohrožuje na životech a znečišťuje vodní zdroje“.

 

Francie vyrábí až 75 procent své elektřiny právě v jaderných elektrárnách.