Plakát WHO 2016

Plakát WHO 2016 Zdroj: WHO

Test na diabetes
Plakát WHO 2016
Muž přišel kvůli cukrovce o končetinu
3
Fotogalerie

Cukrovku už má každý jedenáctý dospělý na světě

U příležitosti Světového dne zdraví varuje Světová zdravotnická organizace (WHO) před raketovým nárůstem případů cukrovky ve světě. Od roku 1980 do roku 2014 vzrostl počet případů téměř čtyřikrát a dnes jí trpí skoro každý jedenáctý dospělý člověk.

V obsáhlé zprávě, kterou WHO publikovala v předvečer Světového dne zdraví (7. dubna 2016), se uvádí, že v roce 2014 mělo jeden či druhý typ cukrovky již 422 miliónů obyvatel Země, což je 8,2 % dospělých, kdežto v roce 1980 to bylo 108 miliónů; nejvíce jich přibylo na Středním východě, v Africe a Jihovýchodní Asii. Cukrovka podle WHO může přímo za 3,7 miliónu úmrtí, z nichž 43 % pacientů nebylo ani 70 let, když umřeli.

Za nárůstem počtu nemocných je zejména špatná životospráva – moc sladkých a tučných jídel a málo pohybu. Nadváha a obezita ve spojení s cukrovkou zvyšují riziko infarktu třikrát, dvacetkrát je pak vyšší riziko amputace nohy kvůli špatnému prokrvení. Mezi další rizika patří mrtvice, oslepnutí, selhání ledvin a komplikace pro těhotné. Celkově patří cukrovce osmé místo v desítce největších světových zabijáků. První jsou ischemické choroby srdeční.

Alarmující je podle WHO hlavně to, že největší nárůsty jsou v rozvíjejících se zemích, kde je přístup ke zdravotní péči nejobtížnější – od prevence, přes jednoduché testy na přítomnost cukru v krvi až po přístup k lékům. Cukrovka přináší výdaje na péči, ať už státní, či ze strany rodinných příslušníků, kteří zase nepřispívají ekonomice, takže ztráta je vždy celé společnosti.

V České republice je přístup k péči vcelku dobrý, včetně plánů, jak bojovat s cukrovkou, nicméně nemáme plán, jak bojovat s obezitou a nadváhou. Nadbytečná kila nosí 73 % Čechů a 62 % Češek, obézních je v tuzemsku 28 % mužů a 30 % žen. Zatímco ovšem u žen zůstal výskyt cukrovky víceméně stejný (9 %), muži ženy předstihli a nyní jich je v populaci o jeden procentní bod více.

Doktor Etienne Krug, který ve WHO zodpovídá za boj proti cukrovce, k tomu pro BBC poznamenal: „Diabetes je tichá choroba, ale neúprosně se šíří a my ji musíme zastavit. Víme, co máme dělat, nesmíme ji nechat na pokoji, protože ohromně negativně ovlivňuje zdraví, rodiny a společnost.“ Ví, že říci „jezte zdravě a cvičte“ nestačí; proto chce, aby vlády regulovaly obsah tuku a cukru v jídle či plánovaly města tak, aby se v nich dalo chodit pěšky. Potravinářský průmysl by měl jít do sebe, nevyrábět tak sladká a tučná jídla a tolik je nepropagovat, zvláště u mladých.

Z filmu o škodlivosti čokolády: