Abdeslama policie lapila v půlce března v Bruselu.

Abdeslama policie lapila v půlce března v Bruselu. Zdroj: ČTK/AP

Abdeslam Salah se údajně skrývá v Bruselu a zoufale se snaží dostat do Sýrie
Abdeslam na útěku po pařížských útocích, jak ho zachytila kamera na benzince.
Teď se hledá spojení mezi Abdeslamem a nedávnými útoky v Bruselu.
Teroristické útoky v Paříži
Teroristické útoky v Paříži
5
Fotogalerie

Terorista Abdeslam má prý na Slovensku příbuzného. Loni ho navštívil

Jeden z hlavních strůjců listopadových atentátů v Paříži Salah Abdeslam ještě před útoky loni v létě údajně tři týdny pobýval na Slovensku. S odvoláním na dva nejmenované zdroje to napsal portál Aktuality.sk. Slovenské ministerstvo vnitra tyto informace nekomentovalo.

Informace o pobytu Abdeslama na Slovensku tamní úřady podle portálu získaly od zahraničních tajných služeb. Na Slovensku má mít podezřelý muž příbuzného, Iráčana původem z Mosulu, který se oženil se Slovenkou.

Portál uvedl, že Abdeslam se zřejmě ubytoval v jednom z penzionů v Nitře. Právě v tomto městě a na dalších místech v zemi slovenští policisté po útocích v Paříži uskutečnili razii, během které neúspěšně pátrali právě po Abdeslamovi, uvedl portál.

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák informace o možném pohybu Abdeslama v zemi nepotvrdil. "Tuto informaci bych blíže nekonkretizoval, protože není zcela přesně ani potvrzena, ani vyvrácena, ani z naší strany," řekl novinářům Kaliňák po dnešním jednání slovenské vlády. Dodal, že slovenská policie pracovala s různými informacemi a podnikala opatření, která považovala za důležitá.

Za ne zcela přesnou ministr označil informaci portálu, že Abdeslam má mít na Slovensku příbuzného, Iráčana původem z Mosulu, který se oženil se Slovenkou.

Abdeslam byl nakonec zadržen v březnu v Belgii. Muž je hlavním podezřelým při vyšetřování teroristických útoků v Paříži z loňského 13. listopadu, které si vyžádaly 130 obětí.

Slovensko nebylo jedinou zemí, do které Abdeslam zavítal před atentáty ve francouzské metropoli. Podle dřívějšího vyjádření německého ministra vnitra Thomase de Maizièra Abdeslam během devíti měsíců, které předcházely útokům, navštívil dohromady šest zemí, včetně Německa a Rakouska. Abdeslam také loni v září autem pronajatým v Belgii cestoval do Maďarska se svým komplicem Najimem Laachraouim, který byl spolupachatelem letošních březnových útoků v Bruselu.