Vizualizace budoucího hlavního města Egypta, jak ji uveřejnil Der Spiegel. Letiště má být větší než londýnské Heathrow.

Vizualizace budoucího hlavního města Egypta, jak ji uveřejnil Der Spiegel. Letiště má být větší než londýnské Heathrow. Zdroj: Der Spiegel

Egypt změní hlavní město. Staví se nová metropole

Egyptský prezident Sísí dnes uvedl, že se právě započalo se stavbou nového egyptského hlavního města. Informaci přinesl web deníku Der Spiegel a také Český rozhlas. Město nahradí přeplněnou Káhiru, kde momentálně sídlí egyptské nejvyšší orgány. Ty se spolu s několika miliony lidmi přesounou do nové metropole.

Egyptské nové město má v plánu být metropolí, globálním moderním městem. Podle Der Spieglu bude ležet zhruba 70 kilometrů od Káhiry. Město si chce dobýt stejnou reputaci, jako měla města starověká faraonů.

 

Káhiře by stavba nového hlavního města měla ulevit - a to nejen od přelidněnosti, ale také od silného smogu, který město trápí. Některé budovy jsou již na první pohled pokryté vrstvou silného prachu, který vzniká nešetrnou dopravou a nekontrolovaným vypouštěním výfukových plynů. Město tak příliš neláká turisty k delšímu pobytu, což také egyptskou vládu vedlo k uskutečnění dlouhodobého záměru vystavět nové hlavní město.