Bohuslav Sobotka hovoří v prestižním think tanku Brookings Institution

Bohuslav Sobotka hovoří v prestižním think tanku Brookings Institution Zdroj: ČTK/AP/Kevin Wolf

Premiér Sobotka čelí dotazům ve washingtonském think-tanku
Bohuslav Sobotka hovoří v prestižním think tanku Brookings Institution
Hi friends
Vítání, nebo loučení?
Premiér Sobotka na návštěvě Jordánska
6
Fotogalerie

Premiér Sobotka se v USA přihlásil k transatlantické vazbě, podpořil navýšení obranných rozpočtů

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se ve Spojených státech přihlásil k prohlubování transatlantické vazby, navzdory hlasům, které ji zpochybňují. Považovat spojenectví za samozřejmé má Sobotka za krátkozraké a nebezpečné. Řekl to dnes v projevu v ústavu pro mezinárodní vztahy Brookings Institution ve Washingtonu. O přílišném podléhání bývalé vlády Petra Nečase (ODS) americkému tlaku nedávno mluvil prezident Miloš Zeman.

Sobotka v asi patnáctiminutovém česky předneseném projevu uvedl, že máme někdy tendenci brát transatlantické spojenectví jako samozřejmost a něco, co zde bude automaticky i do budoucna.

"Myslím si, že to je krátkozraké a do budoucna nebezpečné. Na obou březích Atlantiku je možné slyšet hlasy, které zpochybňují transatlantické partnerství. Je proto třeba povzbudit zájem o dění na obou březích Atlantiku a ochotu se vzájemně poslouchat a uvědomit si význam atlantického partnerství, také proto jsem přijel v těchto dnech na návštěvu Spojených států," konstatoval Sobotka.

Zeman nedávno v rozhovoru s čínskou televizí CCTV uvedl, že Nečasova vláda měla velmi špatné vztahy s Čínou a podléhala tlaku USA a EU.

"Teď jsme znovu nezávislá země a formulujeme svou zahraniční politiku, která je založena na našich vlastních zájmech. Nevměšujeme se do zájmů žádné jiné země," konstatoval v rozhovoru Zeman.

Sobotka dnes prohlubování transatlantické vazby a spolupráci v rámci NATO označil za jednu z hlavních priorit Evropy.

"Bezpečnostní architekturu Evropy si bez Severoatlantické aliance nedovedu představit. Strategické partnerství EU a USA musí být prohlubováno a mělo by zasahovat i do dalších oblastí politiky, nejen do obrany a bezpečnosti," poznamenal.

V následné debatě se pak vyjádřil pro to, aby evropské země postupně navyšovaly své obranné rozpočty.