Na jihu Afriky je HIV pozitivních spousta.

Na jihu Afriky je HIV pozitivních spousta. Zdroj: Jonrawlinson (CC BY 2.0)

Jihoafričanky mohou na univerzitu zadarmo. Pokud jsou panny

Osmnáctiletá Jihoafričanka Thubelihle Dlodlová neměla peníze, aby mohla jít na univerzitu, ale její panenství proti všemu očekávání všechno změnilo. Dokud zůstane pannou, její náklady na studium převezme v rámci kontroverzního programu místní radnice. 

Thubelihle získala stipendium, které pokrývá její náklady na studium a ubytování až do té doby, dokud nedokončí studium na Pretorijské univerzitě.

Tato podpora je vyhrazena mladým dívkám, které ještě nepoznaly muže. Je to iniciativa distriktu Uthukela v provincii KwaZulu-Natal, ležícího asi 200 kilometrů od města Durban. Jeho cílem je zamezit nechtěným těhotenstvím a šíření AIDS.

Výše stipendia se liší podle okolností, ale může dosáhnout v přepočtu několika desetitisíců Kč za rok.

"Tohle stipendium je pro mě velmi důležité, protože změní mou budoucnost. Budu moci dobývat svět," říká nadšeně Thubelihle ve žlutozelené minisukni a tričku, s náhrdelníkem z barevných perel na krku.

Dvaatřicetiletá Bongiwe Sitholová, která dosud neměla pohlavní styk, mohla díky stipendiu znovu začít studovat. "Stipendium dostáváme bez ohledu na prospěch," zdůrazňuje.

Každý rok je 16 mladých žen z tohoto programu, pojmenovaného Stipendium pro panny, podrobeno prohlídce staršími ženami, které vizuálně zkoumají vaginu studentek. Tato technika není vědecky podložena. Pokud se ukáže, že měly pohlavní styk, přestanou stipendium dostávat.

Tato iniciativa vyvolává ostrý odpor, zejména ze strany ochránců lidských práv. Úřady v Uthukele ji však zuby nehty brání.

"Hlavním důvodem, proč jsme toto stipendium zřídili, je to, že v našem distriktu máme vysoký počet nechtěných těhotenství u dospívajících dívek a mnoho mladých lidí má AIDS," vysvětluje starostka Dudu Mazibuková.

V distriktu Uthukela, kde žije 800.000 obyvatel, je podle statistik radnice téměř polovina osob ve věku od patnácti do devětačtyřiceti let HIV pozitivní.

V Jihoafrické republice je rovněž vysoký počet předčasných těhotenství: ve věku devatenácti let tu je těhotná asi čtvrtina dívek, uvádí se na africkém internetovém serveru Africa Check.

S myšlenkou tohoto zvláštního stipendia přišly podle Dudo Mazibukové samy dívky, které si stěžovaly, že se jim jako pannám nedostává uznání, zatímco mladé těhotné ženy dostávají od vlády podporu.

Podle ochránců práv žen je však tento program diskriminační. Předsedkyně Ligy žen při vládním Africkém národním kongresu (ANC) a ministryně sociálního rozvoje Bathabile Dlamaniová označuje zkoušky panenství za "nebezpečnou praxi prosáklou patriarchálními praktikami utlačujícími ženy".

Komisař pro rovnost pohlaví Mfanozelwe Shozi tvrdí, že program je diskriminační a porušuje ústavu. Skupiny ochránců lidských práv jsou znepokojeny také zkouškami panenství.

"Tyto testy nijak nenarušují soukromí. Jsem ráda, že jsem taková, jaká jsem, a to mi dodává více sebeúcty," prohlašuje Thubelihle, která se označuje za vzor pro ostatní dívky.

Starostka popírá, že testy jsou "sexistické", a upřesňuje, že se studuje srovnatelný program pro chlapce. Nevysvětluje však, jak se bude jejich panictví zkoumat. Vyzývá odpůrce, aby přišli s lepším řešením v boji proti AIDS a předčasným či nechtěným těhotenstvím.