Egyptský let skončil na Kypru.

Egyptský let skončil na Kypru. Zdroj: ČTK/AP/Petros Karadjias

Únos egyptského letadla: Žádný terorista, nýbrž „zamilovaný idiot“

Únosce egyptského letadla, které dnes ráno nuceně přistálo na Kypru, mohl mít k činu osobní motiv. Potvrdil to kyperský prezident Nikos Anastasiadis. Podle kyperských sdělovacích prostředků žije na Kypru únoscova bývalá žena a muž chce získat na Kypru azyl. V Egyptě ho identifikovali jako profesora veterinární medicíny na univerzitě v Alexandrii; egyptské ministerstvo zahraničí ho označilo za „idiota“. Letadlo bylo uneseno ráno z letu mezi Alexandrií a Káhirou.

Na palubě letadla bylo nejméně 55 cestujících a sedmičlenná posádka. Většinu z cestujících už únosce propustil a další ještě vystupují. Společnost EgyptAir, jíž letadlo patří, původně oznámila, že muž stále zadržuje posádku a několik cizinců. Všichni egyptští cestující jsou na svobodě.

Prezident Anastasiadis řekl, že únos nemá nic společného s terorismem. Vždycky je prý za takovými věcmi žena. Sdělil také, že kyperská vláda dělá maximum pro bezpečí všech pasažérů letadla a ukončení incidentu.

„Není to terorista, je to idiot. Teroristi jsou šílení, ale nejsou pitomí. Tenhle chlap je,“ pronesl údajně kdosi z egyptského ministerstva zahraničí.

 

Pilot letadla Umar Gammál oznámil, že jeden z pasažérů po startu pohrozil, že odpálí pás s výbušninami, který má na sobě, a nutil posádku odklonit směr letu. Podle egyptských vládních informací usiloval o to dostat se do Istanbulu, ale když mu pilot řekl, že na to letadlo nemá dost pohonných hmot, chtěl letět na Kypr. Kyperské zdroje zatím nepotvrdily, že má muž u sebe výbušniny. Na letiště v Larnace byla vyslána protiteroristická jednotka, letiště je uzavřeno a lety na Kypr odkloněny na letiště v Pafosu na západě ostrova.

Egyptská státní média únosce identifikovala jako Egypťana Ibráhíma Samáhu, který chce získat na Kypru azyl. Některé sdělovací prostředky už zveřejnily fotografii únosce z paluby letadla. Univerzita v Alexandrii na své webové stránce oznámila, že muž pracoval jako profesor veterinární medicíny v Alexandrii. Zdroje The Guardianu tvrdí, že je muž Libanonec a že na letiště směřuje jeho bývalá žena, aby byla zapojena do vyjednávání. Podle svědků vyhodil z letadla na letištní plochu dopis a žádá, aby byl doručen jeho exmanželce.

Vedení letiště v Alexandrii oznámilo, že na palubě letadla bylo 26 cizinců a mezi nimi osm Američanů, čtyři Britové, čtyři Nizozemci, po dvou lidech z Belgie a Řecka, po jednom z Francie, Itálie a Sýrie. Národnosti zbylých tří zatím nejsou známy.

Agentury upozorňují, že incident znovu obrátil pozornost na bezpečnost egyptské letecké dopravy. Egypt se těžko vzpamatovává z důsledků teroristického atentátu na ruské letadlo, v jehož troskách loni v říjnu na Sinajském poloostrově zemřelo všech 224 lidí z jeho paluby. K činu se přihlásili radikálové z Islámského státu.