Summit EU-Turecko

Summit EU-Turecko Zdroj: Rada EU

Angela Merkelová jednala v Ankaře.
Utonulý hošík prchající před syrským zmarem hnul světem.
Turecký premiér před pracovní snídaní s předsedou EK Junckerem a Evropské rady Tuskem.
Uprchlíci na cestě Maďarskem
4
Fotogalerie

Summit o uprchlících: Země EU se víceméně shodly, teď záleží na jednání s Tureckem

Lídři zemí Evropské unie se po půlnoci shodli na společném postoji k návrhu dohody s Tureckem o migraci. Podle německé kancléřky Angely Merkelové mají všichni premiéři a prezidenti zájem na tom dohodu s Ankarou uzavřít; poté bude třeba začít uprchlíky rychle vracet z Řecka do Turecka. Předseda Evropské rady Donald Tusk se ráno schází s tureckým premiérem Ahmetem Davutogluem, ještě před tím, než se turecký zástupce formálně sejde se všemi svými evropskými partnery.

"Celkově byla diskusní atmosféra velmi konstruktivní. Všichni byli jednotní v tom, že bychom měli směřovat své úsilí k tomu, abychom dosáhli dohody s Tureckem," řekla na noční tiskové konferenci. Unijní lídři podle ní pověřili Tuska, aby byl v jednáních s Davutogluem neústupný, ale aby rozhovory zároveň vedl s orientací na dosažení výsledku.

Český premiér poznamenal, že summit Tuskovi "definoval mandát" pro závěrečnou fázi jednání s tureckou stranou.

Šéfové států a vlád unijní osmadvacítky přibližně od jedenácti večer diskutovali o upravené podobě návrhu dohody s Tureckem. Změny proti předchozí verzi nebyly ale podle diplomatů zásadní.

Turci před deseti dny překvapili EU návrhem, že převezmou zpět všechny migranty z řeckých ostrovů. Za každého Syřana mezi nimi by měla EU naopak převzít jednoho syrského uprchlíka z Turecka s právem na azyl.

Unie k tomu plánuje využít celkem 72.000 míst: 18.000 z loni odsouhlaseného programu přesídlování syrských uprchlíků do EU a dalších 54.000 míst z plánu přerozdělit uprchlíky mezi členské země.

Merkelová uvedla, že termín pro začátek vracení běženců zatím nebyl stanoven. "I když není dohoda na tom, kdy přesně by se mělo začít, rozumíme si v tom, že by to mělo být opravdu rychle," řekla. "Samozřejmě víme, že kdyby to trvalo příliš dlouho, vyvolalo by to silný přitažlivý efekt (pro příchod dalších migrantů do Řecka)," doplnila.

"Snažíme se, aby návrh byl maximálně konkrétní a umožnil nám v dohodě stanovit konkrétní datum, kdy dojde k zahájení návratu všech uprchlíků, kteří se nelegálně dostanou do Řecka, zpátky do Turecka," uvedl Sobotka. Česko podle něj stanovení konkrétního termínu podporuje.

Pokud po využití uvedených 72.000 míst systém nebude fungovat, bude podle diplomatů čas na jeho přehodnocení. Obavy panují z řecké schopnosti velmi rychle začít zvládat výraznou administrativní a justiční zátěž, kterou bude masivní vracení lidí do Turecka znamenat.

Pokud ale vše fungovat bude a uprchlíci do Řecka přijíždět přestanou, měl by pro přesídlení začít být využíván také následný další přesídlovací program, ke kterému by se země EU hlásily dobrovolně. Česko je mezi zeměmi, které odmítají kvůli dohodě s Tureckem zvyšování svých už dohodnutých závazků.

S plánem turecká strana spojila některé další požadavky a kyperské odmítání zmínek o možnosti otevřít nové kapitoly vlekoucích se přístupových rozhovorů EU s Ankarou může dohodu ohrozit. Turci žádají rovněž rychlejší bezvízový styk s unií a více peněz na podporu syrských uprchlíků přímo v Turecku.

Sobotka navrhl některá doplnění do zatím ještě neodsouhlaseným závěrů summitu, včetně zmínky o potřebě svobody tisku, svobody slova a dodržování lidských práv v Turecku. "Navrhl jsem doplnit odkaz na to, aby pokud jde o vízovou liberalizaci, tak stejné podmínky, jako se poskytují Turecku, byly poskytovány i dalším zemím, se kterými EU o vízové liberalizaci jedná," řekl premiér.