Deník Zaman přešel po státní kontrolu

Deník Zaman přešel po státní kontrolu Zdroj: Zaman/Twitter

Turkové demonstrují před budovou vydavatelství
Současný web deníku se věnuje téměř výhradně posledním událostem.
Deník Zaman přešel po státní kontrolu
3
Fotogalerie

Konec turecké svobody tisku? Tamní noviny “převzala” policie

Jeden z největších tureckých mediálních domů, Feza Media Group, má za sebou nepříjemnou zkušenost. Do budovy, kde sídlí turecký deník Zaman, vtrhla policie. Podle BBC se tak stalo jen několik hodin poté, co soud přiřkl svým rozsudkem tento mediální dům pod kontrolu státu.

Stát má tak díky rozsudku turecké noviny pod kontrolou. Editoři i přes zásah policie stihli připravit ještě poslední “nestátní” vydání novin do tisku - v posledním čísle mimo jiné vyšlo, že “turecký tisk zažívá nejtemnější dny ve své historii”. Z listu citovala britská BBC.

Poté, co vešlo ve známost obsazení deníku Zaman policií, začalo se v blízkosti budovy hlasitě demonstrovat. Podle BBC se sešly až tisíce odpůrce zestátnění deníku, většinou z řad jeho čtenářů. Demonstrovalo se přímo před budovou, kde sídlí redakce Zamanu.

O samotném převzetí média informuje také web samotného deníku Zaman. Událostem je věnováno několik úvodních článků. Důraz klade vedení redakce i na fakt, že se událostmi v Turecku zabýval i Bílý dům. Podle informací Zamanu se prakticky okamžitě zpřísnila některá opatření. Zaměstnanci, kteří se chtěli po převzetí deníku policií, vrátit do práce, jsou nově vpouštěni do budovy jen po předložení legitimace jednomu z hlídkujících policistů.

Policie také okolo budovy postavila dočasný plot, aby se demonstranti nemohli dostat blíž. I nyní je na místě přítomna a hlídá.

Zaman je známý mimo jiné svou dlouhodobou kritikou prezidenta Erdogana. Deník kritizoval především jeho islamistickou domácí politiku. Převzetí média může být chápáno také jako další Erdoganův krok, který má za cíl utlumit opoziční hlasy.