Zdroj: ČTK/Kubeš Slavomír

Komiks o domácím násilí
Publikaci pokřtil Ladislav Gerendáš
Komiks o domácím násilí
4
Fotogalerie

Komiks má dětem radit, jak čelit domácímu násilí. V Karlových Varech ho pokřtil Gerendáš

Naučnou komiksovou publikaci o domácím násilí dnes představila v Karlových Varech nezisková organizace Pomoc v nouzi. Obrázkové příběhy do brožury určené pro žáky druhého stupně základních škol, pro střední školy a vyšší odborné školy přitom kreslili přímo studenti, kterým je komiks určen. Při představení publikace to dnes řekla jedna z autorek Eva Chalupníková Doležalová.

"Téměř 80 procent rodin zasažených domácím násilím má děti. Čím menší dítě, tím větší průšvih. Ale ve věku, kdy je dětem 10 nebo 12 let, tak se sociálním pracovnicím nedaří navázat důvěrný kontakt s dítětem nebo nemají informace, které můžeme poskytnout my," uvedla Doležalová, podle níž právě komiks může dětem zprostředkovat užitečné informace.

Brožura o druzích domácího násilí, která je doplněna krátkými kreslenými příběhy od studentů, tak může poskytnout dospívajícím dětem základní informace i kontakty na poradny, kam se mohou obrátit. Vyšla v nákladu 4000 výtisků.

Vydání publikace S komiksem o domácím násilí a stalkingu je součástí projektu Bojovníci proti násilí na ženách. Dvouletý projekt, který letos v dubnu skončí, byl financován z takzvaných norských fondů. Zahrnoval celou řadu akcí informujících o domácím násilí, přednášky a také zřízení tří kontaktních center. Podle Doležalové kontaktními centry prošly za dva roky desítky většinou žen, které potřebovaly poradit s tím, jak řešit problémy s domácím násilím.

Zejména pro nízkopříjmové skupiny bylo zřízení center v Kraslicích, Jáchymově a Žluticích výhodou, protože často nemají prostředky na dojíždění do okresních měst, kde jsou stabilní poradenská centra.