Budoucnost spojených států (vlevo).

Budoucnost spojených států (vlevo). Zdroj: YouTube.com

Slušivé čepičky již dnes na vašich hlavách.
A že toho bude.
Drumpf. Donald Drumpf.
3
Fotogalerie

Donald Trump je Donald Drumpf: Šimpanz, který vám „urve ksicht“, až vyroste

Dnes se slaví „den budoucnosti“. Je to den, kdy pět mezinárodních futurologických organizací pořádá čtyřiadvacetihodinovou rozpravu o možných budoucnostech tohoto světa. Je to i den, kdy se podle komiksů narodil Superman. Je to také den amerického volebního „superúterka“; a nový den, kdy se díky moderátorovi Johnovi Oliverovi stává z Donalda Trumpa Donald Drumpf.

Už nějakou dobu se čekalo, kdy si televizní moderátor John Oliver vezme do svého slovního ringu potenciálního prezidenta Spojených států amerických Donalda Trumpa a nabrousí si svůj ostrovtip o jeho kardinální patku. Oliver, muž nenápadného vzezření, jehož mozek (nebo tvůrčí tým) má argumentační sílu devítimegatunové nálože TNT, udělal z Trumpa hlavní téma svého pořadu teprve teď, když si magnát získal tři státy (Nevadu, Jižní Karolínu a New Hampshire), podpořil ho guvernér státu New Jersey Chris Christie a kdy se to tváří na jeho dominanci při zlomovém volebním superúterku (což je „velká věc“ - protože každý chlápek, který od roku 1988 při superúterku zabodoval, pak bojoval za svou stranu o prezidentské křeslo).

Slušivé čepičky již dnes na vašich hlavách.Slušivé čepičky již dnes na vašich hlavách.|YouTube.com

„Takže v tuhle chvíli je Donald Trump pihou na zádech Ameriky,“ říká Oliver. „Před rokem ještě vypadala neškodně, ale teď, když se strašidelně zvětšila, už není moudré ji ignorovat.“ I moderátor pořadu Last Week Tonight with John Oliver v úvodu přizná, že je v něm něco, co Trumpa za jeho ostentativní showmanství a povšechnou bizarnost obdivuje – byť je to „to něco“, co v sobě nesnáší – ale pak už následuje intenzivní dvacetiminutový rant, který na Trumpovi nenechá jediný blonďatý vlas, jediné našpulení masitých rtů, jediný buřtíkový prst suchý.

Jistě, Trump může působit roztomile, říká Oliver, ale je to roztomilost malého šimpanze, kterého si vezmete domů a oblékáte ho do princezních šatiček, ale on pak vyroste a ukousne vám obličej a vyrve vám končetiny z kloubů. Oliver samo sebou není jediný, kdo před Trumpem bije na poplach – poté, co už před časem oznámil svou brzkou emigraci z USA (respektive z planety Země) Oliverův duchovní otec z pořadu The Daily ShowJon Stewart, Whoopi Goldbergová a další, teď se svým fanouškům zmínil komik Louis C. K. o tom, že už si stlouká svůj protitrumpový bunkr („Trump shelter“).

Pokud Trump složí 20. ledna 2017 prezidentskou přísahu, zmiňuje se Oliver, bude to také den, do kterého se pak budou vracet strojem času cestovatelé z budoucnosti (potomci těch, kteří dnes pořádají ten futurologický kongres), aby tomu všemu, co bude následovat, zabránili.

  A že toho bude.A že toho bude.|YouTube.com

Oliver provádí v trumpovském vydání svého pořadu vivisekci na všem, co je Trumpovým voličům svaté: na vlastní zkušenosti s ním ilustruje těch 76 procent, které jsou z toho všeho, co říká, nepravda, financování jeho kampaně rozebere jak figurku z Lega, opře se také do jeho posedlosti vyhrožování soudní pří (jeho „Budu vás žalovat!“ je v Oliverově podání trumpovskou variací na Sheldonovo „Bazinga!“ z Teorie velkého třesku), jeho prsení se o tom, že je „vzdělaný“ a má „nejlepší slova“, i jeho fascinující obchodnické přešlapy, kdy doporučoval lidem pořídit si hypotéku u své TrumpMortgage.com („teď je na to ta nejlepší chvíle“) v předvečer propuknutí finanční krize.

Jenže ať dělá Trump, co dělá (špatného), jeho jméno má prostě zvuk. TRUMP! S takovým jménem se člověk prostě nemůže plácat někde u rohu. TRUMP, to je jméno, ze kterého prýští prachy, jméno, o kterém se píšou knížky, jméno vůdce! S čímž se John Oliver – který má v pořadu pozoruhodnou chvíli, kdy přestane žertovat a zahltí svůj objekt zájmu neředěným kýblem argumentačně oprávněné nenávisti – rozhodl něco udělat. A provedl to tím, že se (za použití Trumpových zbraní) navezl do jeho jména.

Oliver vytáhl na světlo zjištění Gwendy Blairové (publikované v její knize The Trumps: Three Generations Of Builders and a Presidential Candidate), že před mnoha a mnoha lety se rodina Trumpů nejmenovala Trumpovi. Jmenovali se Drumpfovi. DRUMPF. A to už má jiný zvuk. Je to ten „zvuk, který vydá obézní holub, když to napere do okna“. Drumpf na Trumpa sedí lépe.

„Takže jestli uvažujete o tom, že byste volili Donalda Trumpa, charismatického chlápka, který slibuje, že Ameriku zase učiní skvělou,“ nabádá Oliver, „zastavte se a na chvilku se zamyslete na tím, jaký byste z toho měli pocit, kdyby to byl chlápek jménem Donald Drumpf. Usvědčený sériový lhář s postupkou zkrachovalých podniků, podporující bývalého šéfa Ku Klux klanu, u kterého se nemůže rozhodnout, zda ho zavrhnout, či nikoliv.“

A proto přichází John Oliver s výzvou „MAKE DONALD DRUMPF AGAIN“ (na způsob „Make America great again“).

Drumpf. Donald Drumpf.Drumpf. Donald Drumpf.|YouTube.com

Stejnojmenný hashtag se na Twitteru po odvysílání pořadu rozšířil rychlostí a penetrabilností pouštní bouře. Oliver si současně nechal na jméno DRUMPF zaregistrovat ochrannou známku. A nechal vybudovat internetovou stránku DonaldJDrumpf.com, na které si můžete stáhnout rozšíření pro prohlížeč Chrome DRUMPFINATOR, který změní Trumpovo jméno na veškerých prohlížených stránkách na to pravé a jediné: Drumpf. Drumpf. Drumpf. Drumpf. Drumpf.