Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Izraelští vojáci zabili dva patnáctileté Palestince, kteří na ně zaútočili

Izraelští vojáci dnes ráno zastřelili dva palestinské mladíky, kteří na ně zaútočili kameny a zbraní. Incident se odehrál u palestinského města Džanín na okupovaném Západním břehu Jordánu. Informovala o tom izraelská armáda. Podle palestinského ministerstva zdravotnictví bylo útočníkům 15 let, uvedla agentura AFP.

Palestinci nejprve házeli kameny na projíždějící automobily poblíž židovské osady Chinanit. Když se k nim přiblížila izraelská vojenská hlídka, jeden z nich po ní začal střílet. "Jednotka reagovala na palbu a vystřelila směrem k útočníkům, což vyústilo v jejich úmrtí," uvedla izraelská armáda. Nikdo z Izraelců nebyl zraněn.

Dnešní incident je další z násilností, při nichž od loňského října přišlo v Izraeli a na Západním břehu Jordánu o život skoro 200 lidí. Nejméně 159 z nich jsou Palestinci a většina zemřela bezprostředně při útoku. O život přišlo rovněž 27 Izraelců a jeden americký občan. Násilí začalo kvůli sporům o posvátná místa na jeruzalémské Chrámové hoře, palestinské vedení je ale přičítá neřešené politické situaci Palestinců.