Uprchlíci v Řecku

Uprchlíci v Řecku Zdroj: čtk

Uprchlíci v Řecku
Uprchlíci v Řecku
Uprchlíci v Řecku
Uprchlíci v Řecku
5
Fotogalerie

Zaorálek navštíví tureckou provincii, odkud připlouvají migranti

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dnes navštíví přímořskou provincii Izmir v Turecku, odkud do Evropy připlouvají uprchlíci. Setká se kromě politiků také se zástupcem nevládní organizace, která poskytuje právní pomoc migrantům.

Cílem návštěvy je na místě zjistit, s jakými problémy se místní úřady potýkají, a projednat možnosti české pomoci. Na ministrově programu je mimo jiné prohlídka pláže, odkud je na dohled řecký ostrov Chios, který bývá cílem lodí s migranty. Z řeckých ostrovů se běženci většinou vydávají do Atén, odkud se snaží dostat dál do Evropy.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v lednu připlulo z Turecka do Řecka téměř 58.600 lidí. Navzdory zimnímu počasí dorazí z tureckého pobřeží denně i více než 1900 osob.

Evropská unie uzavřela loni v listopadu s Tureckem dohodu, podle níž má Ankara podniknout kroky vedoucí k omezení nelegální migrace. Evropská osmadvacítka výměnou Turkům slíbila tři miliardy eur a posun v přístupových jednáních Ankary s EU.

Unijní představitelé v poslední době vyzvali Turecko, aby dohodu začalo důsledněji plnit. Naposledy v sobotu prohlásil eurokomisař Johannes Hahn, že stále nedošlo k výraznému snížení počtu migrantů.

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans na začátku ledna upozornil, že z Turecka přichází stále větší počet takzvaných ekonomických migrantů a že klesá počet Syřanů, které EU uznává jako válečné uprchlíky.