Teroristé vtrhli do hotelu Regency, ale své cíle si vybírali.

Teroristé vtrhli do hotelu Regency, ale své cíle si vybírali. Zdroj: ČTK/PA/Niall Carson

Teroristé v Dublinu zabili fanouška boxu. Žádný džihád, byli to republikáni

Strašidlo irského terorismu se zdálo být zažehnáno dvě dekády nazpátek,  ale pozůstatky Irské republikánské armády (IRA) ještě zcela nevymizely,   tu a tam zůstává ve zbrani pár jednotlivců. V pátek jedna taková parta  zaútočila v Dublinu na fanoušky boxu. Spíš než o republikánské ideje či sjednocování Irska se tu jedná o vyřizování účtů.

Den před boxerským utkáním se borci veřejně vážili v hotelu Regency. Najednou tam vpadla asi šestice ozbrojenců, tři z nich v uniformách à la URNa, s kalašnikovy. Jeden se převlékl za blondýnu.

Jeden z nich vyskočil na pult recepce a mířil všude okolo. „Stříleli na bar, mohli trefit kohokoli,“ vypověděl manažer hotelu John Glynn. „Mohli střílet po mně, po komkoli z personálu či hostů.“ Schytali to ale jen tři lidé. Dva byli zraněni, třetí podlehl.

Ale zřejmě žádný náhodný cíl: byl to David Byrne (34), kterého policie dobře zná jako představitele gangu Christy Kinahanové.

„Interpretace je jasná, je to práce znepřátelených kriminálních gangů v oblasti Dublinu,“ komentoval tento „extrémní případ“ premiér Enda Kenny. Jenže dnes se k vině přihlásila skupina Continuity IRA. Šlo prý o mstu za to, že se Byrne před čtyřmi lety zapletl do vraždy Alana Ryana, jenž tehdy podporoval jiné pohrobky IRA, kteří si říkají Real IRA.

„I když to nebyl člen naší organizace, nebudeme se držet zpátky a nenecháme drogovým dealerům a kriminálníkům likvidovat republikány,“ uvedl pro média mluvčí Continuity IRA. „Nebude to ojedinělý incident. Jednotky Continuity IRA dostaly pokyny provádět další vojenské operace, budou cílit na další drogové dealery a kriminálníky.“

Ačkoliv samotná IRA (tehdy nesla ještě přídomek Provisional) oznámila příměří roku 1994 a po bombovém útoku v Londýně roku 1997 ho skutečně dodržovala, pár takových bojůvek v Irsku zbývá. Hranice bojovníků za svobodu a kriminálních gangů se však evidentně stírá.