Proti sociálce se v Česku demonstrovalo. Mělo to vliv?

Proti sociálce se v Česku demonstrovalo. Mělo to vliv? Zdroj: ČTK

Sociálka vrátí postiženou dcerku česko-norským rodičům

Norské úřady rozhodly o tom, že devítiměsíční děvčátko vrátí české matce a norskému otci. Nemocnou dceru jim odebraly před pár týdny.

"Těší mě, že můžeme věřit, že Norsko nabízí standardní funkční mechanismy, které jsou schopny korigovat případná pochybení," uvedla ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD). Dodala, že její úřad bude případ dál sledovat.

Informaci sdělil ministerstvu norský advokát rodiny. O vrácení dítěte rozhodl minulý týden norský soud, který přezkoumával postup norských úřadů. Člen petičního výboru na podporu rodin odebraných dětí Pavel Hasenkopf zprávu potvrdil, soud rozhodl minulý čtvrtek. Výbor se chystá zveřejnit podrobnější informace.

Dítě se narodilo v Norsku loni koncem dubna, stejně jako jeho matka má české občanství. Holčička trpí vážnou genetickou chorobou, je na umělé ledvině a čeká na transplantaci. Rodiče si brali dítě prý pravidelně domů a věnovali se mu.

Podle poslankyně Jitky Chalánkové (TOP 09), která kauzy odebraných dětí dlouhodobě sleduje, rodina žádala norskou sociální službu o odlehčovací službu. Tuto výpomoc Barnevernet neschválil. Dostal i oznámení od nadřízeného zdravotní sestry, s níž prý rodiče nevycházeli. Rozhodl pak o odebrání dítěte. Jeho matka pak médiím řekla, že sociální služba zdůvodnila odebrání dcery tím, že s ní rodiče nemají dostatečně rozvinutý kontakt a mají s ní špatný vztah.