Přelet dronu nad městem

Přelet dronu nad městem Zdroj: Alexander Puškin

Přelet dronu nad městem
Přelet dronu nad městem
Přelet dronu nad městem
3
Fotogalerie

Přelet nad rozbombardovaným Homsem. Mrtvo, příměří nepříměří

Sutiny a šeď. Jediné okno není zasklené. Naprostá destrukce, kam se podíváte. Ačkoli údajně v syrském Homsu zavládlo příměří, živo tam moc není. Vzácně ulicemi projede auto, ale jen to zdůrazní pustotu a zmar.

Video pomocí dronu natočil Alexandr Pušin ze skupiny Russia Works, která má vazby na Kreml a ruskou státní televizi. Ale propagandistické zkreslení zrovna tady nehledejte. Prakticky stejné obrázky posílají spolupracovníci světových agentur i z dalších měst v Sýrii a Iráku – z kurdského Kobání, syrského Aleppa či nedávno „osvobozeného“ iráckého Ramádí. Všude je vidět naprostá destrukce. Někteří politici a veřejnost v Evropě přitom volají po tom, že i syrští uprchlíci se mají vrátit domů. Jenže domov mnohých už neexistuje. A nikdo se nechystá investovat desítky miliard dolarů, aby zničená města a vesnice postavil znovu.

Homs je starobylé město v západní Sýrii, jež po 2000 let sloužilo jako klíčové místo pro trh se zemědělskými surovinami. Z dnešního pohledu je paradoxní, že po staletí poskytovalo útočiště válečným uprchlíkům. V roce 2010 v něm žilo kolem 1,2 miliónu obyvatel, dnes se jejich počet odhaduje na několik desítek tisíc.

Homští rebelové začali bojovat před pěti lety proti režimu Bašára Asada. Dlouho byl obklíčen a neustále bombardován. Nakonec se koncem minulého roku všechny strany dohodly na příměří v této oblasti a rebelové město opustili. Výsledek několikaletých bojů je ale skutečně strašlivý.