Čína vyšle zařízení na Měsíc

Čína vyšle zařízení na Měsíc Zdroj: čtk

Long March 3C rocket carrying the ChinaSat 1C satellite blas
China readies to launch first moon rover mission
Čínské vesmírné středisko
China launches first lunar probe
Čínské vesmírné středisko
5
Fotogalerie

Čínská vesmírná expanze: chystá se na Měsíc. Po králíkovi i člověk

Patrně je Číně vlastní země malá, nejraději by svou vlajku zapíchnula i na odvrácenou stranu Měsíce. Ve svých kosmických snahách je jednou z nejaktivnějších velmocí.

Podle plánu by měla v roce 2018 přistát na opačné straně Měsíce se svou nepilotovanou sondou. Pokud se zadaří, bude to vůbec poprvé, protože žádné misi se to doposud nepovedlo.

Mise bude mít za úkol studovat na odvrácené straně geologické podmínky. Bude se muset vyrovnat s hornatější krajinou, kde se nachází méně měsíčních moří. Podle agentury Reuters s tím experti z Čínské akademie věd počítají.

První snímky této strany Měsíce pořídila už v roce 1959 sonda Luna 3 patřící Sovětskému svazu. V roce 2013 přistál na Měsíci čínský modul Čchang-e 3, spíše známý pod názvem Nefritový králík. Lunární robotické vozítko, pojmenované podle mytické čínské bohyně Měsíce, posunulo Čínu k USA a Rusku a stala se tak jedním ze tří států, které na Měsíc dopravily svůj vlastní přístroj.

Nová sonda Čchang-e 4 je stejná jako předchozí, ale unese těžší náklad. Do budoucna má Čína i další plány. Do roku 2020 chce vytvořit vlastní vesmírnou stanici a umístit ji na oběžnou dráhu. V plánu je i přistání prvního čínského kosmonauta na Měsíci.