Mein Kampf

Mein Kampf Zdroj: Profimedia.cz

O půlnoci vyprší autorská práva na vydání Hitlerova Mein Kampf, v němčině vyjde už v půlce ledna

Spis, který se stal základem nacistické ideologie, bude možné volně šířit i v němčině. Poprvé by se měl objevit na pultech knihkupectví v polovině ledna jako součást kritického vydání, v němž mnichovští historici poukazují na nacistické zločiny. Nekomentovaná vydání zatím v plánu nejsou a největší německá země Bavorsko už oznámila, že by se jim pokusila zabránit na základě zákazu šíření nacistické ideologie.

Po skončení druhé světové války svěřily vítězné mocnosti správu autorských práv na německou verzi Mein Kampfu právě Bavorsku. Tato práva platí 70 let po smrti autora, tedy do konce letošního roku. Od pátku tak bude text volně šiřitelný.

Bavorsko už oznámilo, že případné nekomentované vydání Hitlerova spisu napadne u soudu kvůli podezření na šíření nenávistné ideologie. Právní odborníci však vyjadřují pochybnosti o tom, že by největší spolková země mohla s požadavkem na zákaz vydání knihy uspět. V roce 1979 totiž nejvyšší soud tehdejšího západního Německa odmítl zakázat prodej historických vydání Mein Kampfu z doby druhé světové války.

Hitlerova kniha se v každém případě dostane na pulty v komentovaném vydání. Mnichovský Institut moderní historie připravil dvousvazkovou publikaci s celkem 1950 stranami, v níž mají kritické poznámky větší rozsah než původní text. Historici dávají Hitlerovy teze do souvislosti se zločiny, jichž se nacisté po převzetí moci v Německu dopustili. Kniha s názvem "Hitler, Mein Kampf - kritické vydání" by měla vyjít v polovině ledna v nákladu 3500 výtisků, bude stát 59 eur (1600 Kč).

Přestože část německé veřejnosti se dívá na možné nové vydání Mein Kampfu s obavami z možného posílení krajně pravicové scény, podle odborníků na extremismus bude dopad vypršení autorských práv jen malý. Radikálové, kteří o knihu mají zájem, si ji už v minulosti mohli pořídit v antikvariátech. Přes internet také bylo možné objednat si vydání v jiných jazycích.

Hitler napsal Mein Kampf v roce 1924 ve věznici po neúspěšném pokusu o puč. V knize formuloval základy nacistické ideologie, která prosazuje stát řízený nejvyšším vůdcem a nadřazenost jedné rasy oprávněné porobit si a likvidovat rasy ostatní. V roce 1943 bylo v Německu na deset milionů výtisků knihy.

V jiných jazycích než v němčině Mein Kampf po druhé světové válce několikrát vyšel. V Česku vydalo nekomentovaný překlad v březnu 2000 nakladatelství Otakar II. vedeném Michalem Zítkem, na kterého byla v listopadu téhož roku podána žaloba kvůli údajné podpoře a propagaci hnutí potlačujících lidská práva. Soudy nejprve Zítkovi uložily podmíněný trest, ale v březnu 2005 ho Nejvyšší soud zprostil viny. V platnosti nicméně zůstala pokuta 60.000 korun, kterou vyměřil pražský městský soud internetovému prodejci Zítkem vydané knihy Vítu Vařákovi.