Příliv migrantů je i na tolerantní Švédy příliš.

Příliv migrantů je i na tolerantní Švédy příliš. Zdroj: ČTK/AP/Santi Palacios

Průzkum: Většina Švédů už chce příliv uprchlíků zarazit

Švédové byli dlouhé roky vedle Němců nejvstřícnějším národem vůči imigrantům, kteří přicházeli do Evropy. Na počet obyvatel jich dokonce přijímali na starém kontinentu nejvíc. Jenže současná uprchlická krize prudce mění názory i tam. Vyplývá to z průzkumu, který zveřejnil největší švédský deník Dagens Nyheter.

Podle průzkumu agentury Ipsos, která výzkum pro Dagens Nyheter provedla, je dnes 55 procent Švédů proti tomu, aby jejich země přijímala tolik uprchlíků. Přitom v září stop stav požadovalo pouze 30 procent lidí.

Dramatická změna v pohledu veřejnosti na uprchlíky vyplývá podle agentury Ipsos zejména z obrovského počtu imigrantů, kteří se „valili“ tento rok do Švédska. Země, kde žije necelých 9,8 milionů lidí, přijala jen letos více než 160 tisíc žadatelů o azyl. A to je na celkový počet obyvatel vůbec nejvíce v zemích Evropské unie.

Na výhrady veřejnosti začala reagovat i švédská vláda, která plánuje od ledna snížit počet uprchlíků tím, že jim začne na hranicích s Dánskem kontrolovat osobní doklady. Zda ale právě to omezí počet migrantů, o tom mnozí pochybují.

Bezprecedentní příliv uprchlíků do Švédska vyvolává problémy s jejich ubytováním a financováním a existují velmi vážné pochybnosti ekonomů o tom, že se pro ně najde dostatek pracovních míst. Ve švédské společnosti, která byla k přijíždějícím cizincům vždy velkorysá, to vyvolává napětí a neklid. Navíc má věc i politické dopady – roste podpora stran, které chtějí imigraci omezit.