Kmotři už se nebudou muset spokojit s řadou číslic.

Kmotři už se nebudou muset spokojit s řadou číslic. Zdroj: Archív

Značku na přání si koupíte od 4. ledna. G. W. Bush má smůlu

Odbyt takzvaných registračních značek na přání, který po letech slibů prosadilo ministerstvo dopravy, by mohly táhnout především firmy. Ty si takovýmto způsobem označí vlastní automobilové parky, předpokládá ministr dopravy Dan Ťok. U soukromých osob očekává naopak ministerstvo zájem o značky s vlastním textem spíše malý. Podobně to podle Ťoka je i na sousedním Slovensku, kde značky s textem podle přání řidiče vydávají od ledna 2014. V Česku si o ně lidé mohou požádat od pondělí 4. ledna.

Při sestavování textu ale platí některá omezení. Lidé si například nemohou nechat na tabulku vyrazit hanlivá slova, nebo ta, která obsahují písmena G, CH, O, Q a W. Zákaz využití těchto snadno zaměnitelných písmen si podle ministerstva dopravy vyžádala dopravní policie. Poslední podmínkou je i požadavek, aby značka obsahovala alespoň jednu číslici, a nebyla tak složena pouze ze samých písmen.

Při sestavování seznamu zhruba 900 nepřípustných výrazů spolupracovalo ministerstvo s Ústavem pro jazyk český Akademie věd ČR. Tento seznam ale nelze brát striktně, upozornil ředitel ústavu Karel Oliva. "V různých situacích lze různá slova vnímat různým způsobem. Například slovo vůl je v některých kontextech naprosto neutrální." Poslední slovo při rozhodování o textu proto budou mít úředníci na pracovištích registru vozidel.

SPZ pro politiky?SPZ pro politiky?|Archív

Cena jedné tabulky je stanovena na 5000 korun, vybavit osobní automobil tak vyjde na 10.000 korun. Tyto peníze představují podle mluvčího ministerstva dopravy Tomáše Neřolda jakýsi manipulační poplatek a půjdou na účty obcím s rozšířenou působností, ve kterých si řidiči o značky požádají.

Každá vyžádaná značka je nepřenositelná a nebude možné je prodat další osobě, upozornilo ministerstvo dopravy. Zároveň varovalo před tím, že v případě ztráty nebude možné vydat stejnou značku s identickým textem. Tím se má zabránit situaci, kdy by byla stejnou tabulkou vybavena dvě vozidla. Naopak platí, že se značka váže na majitele, a nikoliv na auto. Její vlastník ji tak může opětovně použít na další svůj automobil, motocykl či moped, vždy ale pouze na jedno vozidlo.