Vojáci teď hledají nastražené bomby.

Vojáci teď hledají nastražené bomby. Zdroj: ČTK/AP/Osama Sami

Irácká armáda konečně vyhnala džihádisty z Ramádí. Další cíl: Mosul

Mluvčí irácké armády oznámil, že město Ramádí bylo zcela osvobozeno od ozbrojenců z hnutí Islámský stát (IS). Nad vládními budovami v centru města zavlála irácká vlajka. Vojáci vládní čtvrť dobyli v neděli, ve zničených ulicích Ramádí se nyní snaží najít výbušniny nastražené islamisty.

"Ano, město Ramádí bylo osvobozeno. Irácké protiteroristické jednotky vyvěsily iráckou vlajku nad budovami vládního komplexu," oznámil ve státní televizi armádní mluvčí Jahjá Rasúl.

"Bezpečnostní složky nyní kontrolují všechny ulice. Nenarazili na žádný odpor DAIŠ (Islámského státu)," doplnil ho Ibráhím Fahdáví, jeden z bezpečnostních představitelů provincie Anbár. Vládní čtvrť v Ramádí byla místem nejtvrdších bojů, nyní ale vojáci postupují pomalu a speciální týmy mají za úkol vyčistit celé město od bomb, kterých může být v ulicích a budovách nastraženo několik tisíc. Podle jednoho z vojenských velitelů bylo jen na silnicích u vládního komplexu a v přilehlých budovách umístěno přes 300 výbušných zařízení.

Jak uvedli někteří místní představitelé, islamisté prý používali civilisty jako lidské štíty, když jim bylo jasné, že vládní budovy neubrání, a snažili se z místa uprchnout. Islámský stát minulý týden odhadoval, že centrum Ramádí brání asi 400 bojovníků. Kolik jich bylo zabito a kolika se podařilo utéct do vzdálenějších částí města, nebylo jasné.

Ani irácká armáda nezveřejnila žádnou bilanci obětí. Podle zdravotníků bylo ale jen v neděli odvezeno do bagdádských nemocnic asi 100 zraněných iráckých vojáků. "Mrtvá těla jsou odvážena přímo do hlavní vojenské nemocnice," uvedl jeden z nemocničních zdrojů s tím, že právě z toho důvodu se počet obětí nedá určit.

Armáda se snažila dobýt Ramádí již několik týdnů. Převážně sunnitské město, které leží 90 kilometrů západně od Bagdádu, padlo do rukou islamistů v květnu. Minulou středu vojenské velení oznámilo, že dobytí města je otázkou několika dní. Vytlačení bojovníků IS z Ramádí je označováno za předpoklad úspěšného boje o severoirácký Mosul, který islamisté získali loni bez boje.