Vít Jedlička, prezident Liberlandu

Vít Jedlička, prezident Liberlandu Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Novinky z Liberlandu: Samozvaný stát sestavuje vlastní fotbalový tým

Samozvaný stát Liberland, jehož prezidentem se prohlásil Vít Jedlička, chce prorazit na fotbalových hřištích. Ministát, který Jedlička letos v dubnu vyhlásil na sporném území mezi Srbskem a Chorvatskem, formuje vlastní fotbalovou reprezentaci. Podle trenéra Pavla Kosíka tak fanoušci dostanou možnost ztotožnit se s jeho barvami.

"Fotbal je jeden z nejdůležitějších sportů, snažíme se v něm vyniknout," popsal ČTK motivaci pro založení reprezentace Jedlička. V příštím roce by prý mužstvo mohlo nastoupit k přátelskému zápasu s Monakem.

Trenéra fotbalového výběru Kosíka představil Jedlička v pátek společně s nově jmenovanými členy vlády. "Nepatří to úplně k politické reprezentaci, ale i tak je to pro nás významné," řekl.

Liberlandská fotbalová asociace se chce podle Kosíka připojit do organizace nečlenských států světové fotbalové federace FIFA. "Mistrovství světa těchto zemí v Gruzii v roce 2016 ještě nestihneme, ale šampionát v roce 2018 je rozhodně naším cílem," řekl. Pracuje asi s 30 sportovci. "Jsou to všechno hráči, kteří prošli nějakou reprezentací nebo minimálně prvoligovými juniorskými týmy, takže tým by měl být kvalitní," uvedl.

Kosík považuje fotbal za cestu, jak Liberland představit fotbalovým příznivcům. "Pro řadu fanoušků to bude příležitost se ztotožnit s barvami Liberlandu, potažmo jeho idejemi," soudí. Jedlička založil Liberland jako stát, který ctí princip "žít a nechat žít".

Území Liberlandu leží v meandru řeky Dunaj mezi Srbskem a Chorvatskem. Podle Jedličky se jedná o území nikoho. Stát žádná země oficiálně neuznala. Jeho zakladatel počítá s tím, že v průběhu roku 2017 by se na území o rozloze přibližně sedm kilometrů čtverečních mohli usídlovat lidé.