Fiona dělá firmě Swarovski pořád nějakou ostudu.

Fiona dělá firmě Swarovski pořád nějakou ostudu. Zdroj: profimedia

Soud s křišťálovou princeznou. Fiona Swarovski údajně ukradla peníze na charitu

Dědička známého rakouského výrobce broušeného skla Fiona Swarovski je známá podporováním zvířátek, někdy až nekritickým způsobem. Teď ale čelí obvinění, že si nechala peníze, které inkasovala v rámci zvířecí charity.

Když se jednou chtěla postarat o zatoulané koťátko, neváhala kvůli němu najmout soukromý tryskáč, aby doletěla pět set kilometrů za věhlasným veterinářem. I tím si vysloužila jmenování ambasadorkou pro vídeňský ples pro zvířata a úkol shánět peníze od dárců. Mezi nimi také od rodinné křišťálové firmy - ta slíbila napřed padesát tisíc eur, a pak ještě pětadvacet. Tu druhou částku už organizátoři neobdrželi, nebo to alespoň soudu tvrdí. A žádají přinejmenším vysvětlení a náhradu za poškozenou pověst, píše The Local.

A dobrou pověst nedělá ani rodinné firmě. Mluvčí, bratranec Markus Langes-Swarovski, ji chtěl donutit, ať jméno Swarovski nepoužívá, když je vdaná. To proto, že kazila reputaci - například během krize drze doporučovala lidem v tísni, že se jejich dluhy vyřeší, když budou na svých balkonech pěstovat salát. A dobrý dojem neudělala, ani když ji paparazzi nachytali, jak těhotná kouří a opaluje se nahatá.

Firmu Swarovski založil Daniel Swartz (později se přejmenoval na Swarovski), rodák od Jablonce slovenského původu; roku 1892 si po setkání s Františkem Křižíkem nechal patentovat elektrický brousící stroj na sklo. Firma ovšem vznikla v Tyrolsku, kde díky řece byla dostupná elektřina.