Sněmovnu nevyklidila policie, nýbrž pracovní nasazení poslanců a ministrů. Tedy skoro takhle...

Sněmovnu nevyklidila policie, nýbrž pracovní nasazení poslanců a ministrů. Tedy skoro takhle... Zdroj: Profimedia.cz

Anonym nahlásil bombu ve sněmovně. Poslancům to bylo jedno, málokterý vůbec na schůzi přišel

Pokus zastrašit dolní komoru parlamentu se minul účinkem, málokterý její člen se totiž vůbec uráčil přijít do práce. Anonym hrozící výbušným zařízení v Poslanecké sněmovně tak akorát naštval těch pár kolemjdoucích, neboť policie musela uzavřít Sněmovní ulici vedoucí k budově. Schůze sněmovny pokračovala od devíti hodin podle plánu, až na to, že skoro nebyl, kdo by schůzoval.

"Riziko nebylo vyhodnoceno tak, že by mělo mít vliv na chod Poslanecké sněmovny. Pokud nedojde ke změně, budeme pokračovat v jednání," řekl poslancům k anonymní hrozbě po zahájení jednání předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD). Od ochranné služby policie dostal informaci o výhrůžce po osmé ráno.

Policisté ráno uzavřeli Sněmovní ulici. Pouštěli do ní jen lidi s kartou, jež opravňuje ke vstupu do dolní komory, tedy například zaměstnance.

Schůze sice začala pravidelnými interpelacemi, kvůli absencím členů vlády i poslanců byla po chvíli přerušena. Poslanců nebyl v sále dostatečný počet k tomu, aby mohli hlasovat. Na desátou hodinu naplánovali další pokus.

V minulosti ohlásil anonym uložení plastické trhaviny v jednacím sálu sněmovny v lednu 1993 při rozpravě k volbě prezidenta. Autor telefonátu se tehdy policii znovu ohlásil, přiznal se a sdělil motiv svého činu. Letos v březnu policie zadržela muže, který předtím šestnáctkrát vyhrožoval bombou různým významným osobám či institucím v Česku, včetně sněmovny.