Pod "islámskou hrozbu" se dnes schová leccos

Pod "islámskou hrozbu" se dnes schová leccos Zdroj: Profimedia.cz

Učitel "napadený" ve Francii islamistou si všechno vymyslel

Učitel mateřské školy ve Francii dnes ohlásil, že ho islámský extremista napadl nožem. Po několika hodinách se ale ukázalo, že si celý incident vymyslel. Pětačtyřicetiletý učitel v mateřské školce v Aubervilliers na severovýchodním předměstí Paříže, který tvrdil, že ho napadl maskovaný útočník, byl ošetřen lékaři s lehkými řeznými ranami na krku a čele. Pedagog tvrdil, že pachatel při útoku vykřikl: "To je Islámský stát, to je varování."

Po údajném útočníkovi začala pátrat policie a případu se věnovala i protiteroristická brigáda. Její příslušníci prý ale rychle pojali podezření, že něco nehraje. Při odpoledním výslechu se učitel vyšetřovatelům přiznal, že si vše vymyslel.

Školka Jean Perrin, ve které muž pracuje, byla kvůli vyšetřování uzavřena a přivítá děti až v úterý ráno. Posílena byla ihned bezpečnost u všech asi 40 škol na tomto předměstí.

Případ vyvolal rozruch, protože následoval pouhý měsíc po atentátech, které si 13. listopadu v Paříži vyžádaly 130 mrtvých a ke kterým se přihlásil Islámský stát (IS). Od té doby jsou v zemi posílena bezpečnostní opatření, zvláště u škol.

IS ve své listopadové propagandě zaměřené na Francii opět ostře odsuzoval zaměstnance státního školství, které označil za "nepřátele Alláha". Učitelé výukou laickosti podle IS "otevřeně válčí proti muslimské rodině".

V březnu 2012 mladý francouzský muslim Mohamed Merah zastřelil tři děti a jednoho učitele z židovské školy v Toulouse na jihozápadě Francie. Předním zabil tři francouzské vojáky a sám se zabil skokem z okna při policejní akci na jeho dopadení.