Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ČTK

Obama nevylučuje v roce 2016 návštěvu Kuby

Americký prezident Barack Obama je ochoten v nadcházejícím roce navštívit Kubu, pokud tato komunistická země poskytne svým občanům rozsáhlejší demokratické svobody. Obama to prohlásil v rozhovoru se zpravodajským portálem Yahoo! News. Zatím jediným prezidentem Spojených států, který během funkčního období ostrovní zemi navštívil, byl podle stanice ABC News v lednu 1928 Calvin Coolidge. Vztahy mezi Washingtonem a Havanou byly na bodu mrazu přes 50 let, od roku 2013 se ale začínají normalizovat.

"Velmi rád bych jel na Kubu, ale musí k tomu být správné podmínky," prohlásil Obama. "A jak jsem řekl kubánské vládě, pokud budu moci s jistotou říci, že pozorujeme nějaký pokrok v otázkách svobody, volnosti a možností obyčejných Kubánců, tak bych rád využil návštěvu jako způsob, jak na tento pokrok upozornit," dodal.

"Pokud se na návštěvu vydám, tak součástí dohody bude, že budu moci hovořit s kýmkoli," řekl Obama. Dodal, že během přímých rozhovorů s kubánským prezidentem Raúlem Castrem dal velmi jasně na vědomí, že USA mají zájem o spolupráci s těmi, kteří chtějí posílit svobodu projevu.

Letos v červenci Washington a Havana po více než 50 letech obnovily diplomatické styky. Ty byly přerušeny v roce 1961 poté, co se o dva roky dříve na Kubě moci chopili komunisté vedení Fidelem Castrem. USA následně na ostrov uvalily hospodářské embargo.

V posledních měsících jsou americké hospodářské restrikce vůči Kubě postupně uvolňovány, například po 50 letech smějí mít americké podniky na ostrově svou kancelář. Hospodářské embargo však stále platí, zrušit ho může pouze Kongres USA.